Ve více než 300 městech se koná sbírka pro nevidomé Světluška

Praha - Ve více než 300 městech České republiky se dnes koná sbírka pro nevidomé Světluška. Už osmý ročník charitativní akce pořádá Nadační fond Českého rozhlasu. Pomoci lidem se zrakovým postižením může každý, kdo si od dobrovolníka v kostýmu broučka zakoupí speciální placku, náramek nebo přívěsek za 30, 50 nebo 70 korun. Výtěžek je určen na pomoc nevidomým dětem i dospělým.

Výtěžek poputuje na sbírkové konto Světlušky. Z něj rada odborníků rozděluje finance neziskovým organizacím specializujícím se na pomoc nevidomým a těžce zrakově postiženým lidem. Do akce se zapojí na 6 000 dobrovolníků. Loni nastřádali dobrovolníci přes šest milionů korun, podobně jako předloni. Za celý rok Světluška rozdělila 8,3 milionu korun. Během sedmi let Světluška rozdělila téměř 60 milionů korun.

V minulosti příspěvky pomohly třeba tříleté dívence a její matce, které se po povodních ocitly bez základního vybavení k životu. Jinému pacientovi příspěvek umožnil transplantaci umělé oční rohovky. Dalšímu Světluška přispěla na zakoupení digitální lupy, která dokáže zvětšit text natolik, aby jej svým zbytkem zraku přečetl, uvedla ředitelka nadačního fondu Martina Kaderková, podle níž je každá pomoc konkrétně vidět.

Přispět do sbírky lze také odesláním dárcovské krátké zprávy ve tvaru DMS Svetluska na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 korun, Světluška obdrží 27 korun. Sbírku Světluška lze podpořit i zasláním daru přímo na sbírkové konto „deset devítek“ 99999 99999/0100.