Poslancům Dohnalovy informace o hospodaření NKÚ nestačily

Praha - Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru po dnešní více než hodinové debatě opět přerušili jednání o loňském hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Nebyli spokojeni s podklady a informacemi, které jim podal prezident úřadu František Dohnal. Chtějí od něj například znát analýzu možností nového sídla úřadu, podrobnější údaje o nákladech na jednoho zaměstnance nebo o náhradním plnění za to, že úřad nezaměstnává dostatek osob se zdravotním postižením.

Poslancům se například nelíbilo, že prezident Dohnal odkládá rozhodnutí o novém sídle úřadu. NKÚ nyní sídlí v pronajatých komerčních prostorách a nájemní smlouva mu skončí v březnu 2012. Může ji ještě o tři roky prodloužit, ale musí tak učinit do konce letošního roku. Dohnal řekl, že žádné rozhodnutí zatím nepadlo a vše závisí na analýze, která by měla být hotova do konce září. Z ní by mělo vyplynout, jaká možnost je nejvýhodnější.

Poslancům také nestačily Dohnalovy informace k nákladům na rekonstrukci školicího střediska v Přestavlkách. „Pan prezident nám dodal jenom poslední rok, zatímco ministerstvo financí nám opravdu dodalo údaje za předcházející roky, ty údaje se dost odlišují od toho, co bylo loni na školicím středisku Přestavlky proinvestováno,“ řekl novinářům zpravodaj k tomuto bodu poslanec Vladimír Koníček (KSČM).

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Dohnal také musel vysvětlovat, jak je to s náklady na jednoho pracovníka úřadu, které činí 1,309 milionu korun ročně. Poslanci přitom poukazovali na to, že například v Úřadu pro ochranu osobních údajů je to jen asi 300 tisíc korun. Dohnal se nad tím pozastavil s tím, že pokud by na ÚOOÚ představoval průměrný plat 36 tisíc korun, pak by ročně šlo o nejméně 432 tisíc korun.

Dohnal obvinění z plýtvání penězi odmítá

Sněmovní výbor se již víc než rok snaží zkontrolovat hospodaření úřadu. Snaží se tak ověřit výtky některých členů vedení úřadu, kteří obviňují prezidenta úřadu Františka Dohnala z plýtvání penězi. Věc vyšetřovala policie a státní zastupitelství pro Prahu 7 už jeho případ poslalo k soudu. Žalobci ho viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku, protože podle nich užíval za státní peníze nepřiměřeně luxusní byty, v případě odsouzení mu hrozí šest měsíců až pět let vězení či peněžitý trest. Dohnal ale veškerá obvinění odmítá. Jeho advokát Václav Vlk označil již dříve kauzu za politickou.

Kontrolu poslanců z kontrolního výboru ale Dohnal neumožnil. Hájí se tím, že neexistuje zákon, který by její podmínky upravoval. „Projednávání státního závěrečného účtu je jediná možnost, kdy se můžeme za aktuální situace pana prezidenta ptát na hospodaření, protože nadále odmítá se sněmovnou spolupracovat při kontrole hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu,“ dodal Koníček.

Byt na Vinohradech
Zdroj: ČT24