Rath vypsal výběrové řízení za miliony na míru jediné firmě

Praha - Středočeský kraj v čele s hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) vypsal výběrové řízení na nové defibrilátory pro zdravotnickou záchrannou službu v hodnotě 11 milionů korun tak, aby vyhovovalo jediné firmě. Píše to dnešní E15. Na český trh stroje pro záchranu života dodává několik společností, technické požadavky kraje ale splňuje jen firma Puro-klima. Podle zdravotnických odborníků jsou však požadavky přehnané.

Životně důležité přístroje pro resuscitaci dodává na český trh několik výrobců, například OMS-Zoll, Cheiron, Phillips, Kardio-Line či Puro-klima. „V tomto tendru, který má uzávěrku koncem září, jsou ale už prvním technickým parametrem vyloučeny všechny firmy kromě Puro-klimy,“ sdělil E15 zaměstnanec Krajského úřadu Středočeského kraje, který si nepřál být jmenován. Výrobky ostatních dodavatelů vyřazuje požadovaná síla nastavitelné energie pro defibrilační výboj. Jejich přístroje dávají maximální výboj jen 200 joulů, zatímco modely firmy Puro-klima 360 joulů. Jeho slova potvrzuje i ředitelka společnosti OMS-Zoll Jana Bašová. „Vypsání je nastaveno tak, aby vyhověla pouze jedna firma. Za omezující považujeme technické i kvalifikační předpoklady,“ řekla E15 Bašová.

Rathova mluvčí Berill Mascheková řekla, že Rath o žádných nestandardnostech neví. Podle zdravotnických odborníků je však vybavení nástroje impulzem až 360 joulů, které požaduje Středočeský kraj, nadbytečné, protože se v praxi nepoužívá. Čím vyšší energie, tím totiž vzniká vyšší nebezpečí poškození srdečního svalu.

Společnost Puro-klima považuje podle E15 podmínky výběrového řízení za standardní. Podle PR manažerky Štěpánky Zuskové účast ve výběrovém řízení zvažuje a v současné době kompletuje doklady k prokázání odpovídající kvalifikace a ke splnění technologických předpokladů.

Defibrilátor
Zdroj: ČT24
Vydáno pod