Mladí komunisté prý lžou o Katyni, čeká je trestní oznámení

Praha - Komunistický svaz mládeže (KSM) bude čelit trestnímu oznámení pro popírání a zpochybňování genocidy za informace a tvrzení na svém webu, podle nichž masakr polských vojáků v Katyni během druhé světové války neměli na svědomí sovětští komunisté, ale nacisté. Oznámil to dnes senátor ODS Jiří Oberfalzer, který se rozhodl dát podnět k trestnímu stíhání spolu s bývalým policejním prezidentem Stanislavem Novotným a zástupcem Informačního institutu Petrem Cibulkou. V zahraničí jsou soudní spory s popírači holocaustu či alternativními vykladači průběhu druhé světové války poměrně časté, což svědčí o mimořádné citlivosti tématu.

„Postup KSM je skandální,“ uvedl Oberfalzer s tím, že i po uznání odpovědnosti a omluvě za katyňský zločin ruskými představiteli čeští mladí komunisté vydávají za pravdu dokumenty sovětského Lidového komisariátu vnitřních záležitostí (NKVD) a pokračují tak v tom, co po desetiletí tvrdil sovětský režim.

V Katyni u ruského Smolensku v roce 1940 sovětská tajná policie postřílela 22 tisíc zajatých polských důstojníků. Moskva po desetiletí sváděla vinu za katyňský zločin na Němce, odpovědnost přiznala teprve na počátku 90. let. Podle mladých komunistů ale byly důkazy o tom, že masakr nařídilo sovětské vedení, zmanipulovány. „Falzifikace katyňské kauzy je o to hanebnější, že se na ní podílí antikomunistické vedení Ruska v čele s (Vladimirem) Putinem a (Dmitrijem) Medvěděvem,“ uvádějí v jednom ze série článků na webu.

Oberfalzer žádá razantní odpověď na popírače historie

„Jakékoli schvalování, omlouvání či zastírání pravdy o zločinech, které jdou proti lidskosti a proti demokracii, ohrožuje demokracii. Pokud demokratický stát nebude rázně a srozumitelně proti takovýmto skutkům postupovat, pak to může vést k fatálním koncům, které z minulosti známe,“ uvedl senátor. Podnět, který dnes Oberfalzer podepsal, během odpoledne doručí státnímu zastupitelství pro Prahu 5. Trestný čin popírání nebo zpochybňování genocidy se týká mimo jiné komunistických zločinů proti lidskosti a snahy zničit třídní nebo jinou podobnou skupinu lidí. Za jeho spáchání hrozí až tři roky vězení.

Informační institut je nedávno vytvořené nevládní a neziskové vědomostní centrum, chce se věnovat výzkumu v politických otázkách, má ambici mimo jiné vytvářet studie a návrhy řešení. K jeho zakladatelům podle poskytnutých materiálů patří kromě Oberfalzera a Novotného například poslanec ODS Aleš Rádl, ekonom Pavel Kohout nebo fotograf Antonín Kratochvíl. Institut hodlá také aktivně bojovat proti totalitním ideologiím včetně komunistické, dodal Cibulka, který není v žádném příbuzenském poměru ke stejnojmennému politikovi ze strany Volte Pravý Blok.