Rychetský odmítl Klausovu kritiku: Soudy prý nemohou ovlivnit, o čem rozhodují

Praha – Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se vyjádřil ke včerejší kritice prezidenta Klause, že si pro sebe soudy uzurpují stále větší díl moci. Podle Rychetského ale soudy nemohou ovlivnit agendu, o které rozhodují. „Pan prezident mluvil o soudcokracii. K tomu bych chtěl podotknout, že soudy nikdy netoužily po tom, aby na ně byla navalena tak ostrá agenda, jak tomu je v reálu,“ řekl na jednání ústavně právního výboru Rychetský.

Podle něj nastal průlom po druhé světové válce. „Před válkou většinu těch sporů, které soudy řeší, řešil pan starosta, policie nebo pan farář, ale to nesouvisí s touhou soudu strhnout na sebe nějakou moc. To je prostě bezradností společnosti po zkušenostech s holocaustem po druhé světové válce, kdy se vytratil všemi akceptovaný nepsaný zvyk, který bylo třeba něčím nahradit,“ dodal Rychetský.    

Klaus včera ve svém projevu ve sněmovně znovu vyčetl Ústavnímu soudu, že zrušil loňské připravované volby do Poslanecké sněmovny. Dolní sněmovna by se proto podle prezidenta měla zabývat změnou postavení Ústavního soudu tak, aby se nemohl chovat jako nekontrolovatelná třetí parlamentní komora. „Pro demokracii je ničivé, bude-li pokračovat trend, který v posledních letech pozorujeme u nás i v celé Evropě, že si různá soudní tělesa pro sebe uzurpují větší díl moci, než jim přísluší,“ uvedl Klaus. 

Poslanci se loni po svržení Topolánkovy vlády rozhodli pro jednorázový ústavní zákon, kterým vyhlásili předčasné volby. Tento zákon o zkrácení volebního období ale podle Rychetského měl jednorázový účinek, působil zpětně a nesplňoval základní znaky ústavního zákona. Ústavní soud ho proto zrušil a volby se nakonec konaly až letos v květnu. Pravomoc přezkoumat podobné zákony si také ústavní soudci ponechali i do budoucna. 

Kritiku Ústavního soudu také včera po Klausově projevu ostře odmítla část poslanců, mezi nimi například úřadující šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka či předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) prohlásil, že vláda zatím žádnou novelu, která by postavení Ústavního soudu měnila, nechystá. Naopak pro omezení soudu se vyjádřil předseda KSČM Vojtěch Filip. Příslušnou novelu zákona prý připraví.

Volby
Zdroj: ČT24
Vydáno pod