Žalobu Neumannové kvůli zneužití jejích fotek musí znovu projednat soud

Olomouc – Vrchní soud vrátil k novému projednání žalobu olympijské vítězky Kateřiny Neumannové na společnost VAVRYS CZ, která prý bez vědomí lyžařky použila její fotografie v katalogu s oblečením. Krajský soud za to loni bývalé lyžařce přiznal odškodné 100 tisíc korun a firmě nařídil, aby se jí omluvila v deníku Sport. Vrchní soud teď ale verditk zrušil.

VAVRYS CZ je v Česku a na Slovensku výhradním dovozcem sportovního zboží značky Craft, Neumannová proto s firmou několik let spolupracovala. Tři sporné fotografie se objevily v katalogu sportovního oblečení na roky 2005 a 2006, kterých firma VAVRYS CZ distribuovala asi 35 tisíc.

Podle Neumannové k tomu ale distributor sportovního oblečení neměl povolení ani od ní, ani od marketingové agentury BOLIDER, která tehdy měla plnou moc ji zastupovat. Firma VAVRYS CZ prý totiž neuzavřela pravidelnou smlouvu. Podle advokáta Neumannové Jiřího Vágnera měla lyžařka po tehdejších úspěších na mezinárodní scéně nárok na více peněz. „Její marketingová hodnota byla vysoká, a proto si myslím, že musí hledat ochranu pro zneužití, když nedala souhlas k zveřejnění své fotografie i fotografie se svou dcerou,“ uvedl Vágner.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Žalovaná společnost to odmítá. Neumannová od ní prý za to získala sportovní oblečení v hodnotě několika desítek tisíc korun a zbytek jí byla firma připravená doplatit. Povolení k výrobě katalogu prý měla a BOLIDER proti jeho podobě nic nenamítal. „Problém spočívá jenom v tom, že paní Neumannová si zcela neujasnila, jaká je její hodnota a co udělala a co neudělala. Nejde o to, že by společnost VAVRYS nechtěla paní Neumannové dát nějaké plnění,“ uvedl advokát společnosti Václav Vlk.

Neumannová už jeden podobný případ vyhrála

Podle názoru vrchního soudu byl předchozí verdikt nepřezkoumatelný. „Souhlas nemusí být dán jen písemně. Může být dán i jednáním, ze kterého vyplývá, že byl dán,“ řekl při zdůvodnění rozhodnutí předseda soudního senátu Jan Zavrtálek. Doplnil, že krajský soud ve svém rozhodnutí navíc nezdůvodnil, jak k částce 100 tisíc korun došel.

Tento případ není jediný, kdy si Neumannová stěžovala na zneužití svých fotografií v reklamě. Loni na podzim vyhrála spor s firmou PKS MONT, která její tvář použila k propagaci oken. Soud ji proto přiřkl odškodnění ve výši sto tisíc korun. Protože ale firma PKS MONT letáky s její podobiznou šířila jen na Jihlavsku, ale VAVRYS v celém Česku i zahraničí, požaduje teď Neumannová odškodné půl milionu korun a také omluvu v celostátních denících.

Kateřina Neumannová se raduje z vítězství při dojezdu olympijského závodu na 30 kilometrů volně v Turíně.
Zdroj: ČT24