Akreditační komise prověří doktorské programy na vysokých školách

Praha - Ministr školství Josef Dobeš požádal Akreditační komisi, aby prověřila doktorské studijní programy na všech vysokých školách. Chce tak zjistit, jaká je kvalita vědy a výzkumu a které školy mají problémy. Podle šéfky komise Vladimíry Dvořákové bude nutné prověřit stovky doktorských programů a hodnocení bude probíhat až do ledna 2013. Akreditační komise by zároveň chtěla, aby se vysoké školy více zaměřily na didaktiku, tedy metody, jak učit.

„Hodnocení doktorských programů není vázáno na financování vědy a výzkumu,“ upozornil dnes ministr školství Josef Dobeš (VV). Spolu s Dvořákovou však připustili, že hodnocení ukáže stav vědy a výzkumu na jednotlivých školách. Komisaři totiž budou hodnotit a srovnávat doktorské programy podle oborů, a tak se prý ukáže, jaké výsledky vykazují badatelé na jednotlivých školách. „Hodnotíme, jak dalece doktorandi publikují, v jakých časopisech publikují, v jakých nakladatelstvích vydávají, zda mají publikace v zahraničí či jak dalece jsou citovaní,“ řekla Dvořáková.

Josef Dobeš, ministr školství:

„Doktorské studium je velmi důležité a je to ten stupeň, který hodně hovoří o kvalitě terciárního vzdělávání na té konkrétní škole.“


Dobeš zároveň komisi požádal, aby vysoké školy podporovala v tvorbě takzvaných oborových didaktik, tedy aby se vysokoškolští experti více zabývali metodami výukami. Odborníci by se měli víc zaměřit na to, které informace a poznatky jsou pro studenty nezbytné a kde by se měla do výuky zařadit spíš cvičení na rozvoj samostatného myšlení a kreativity. Špatné výsledky českých žáků v mezinárodních srovnáních jsou podle Dvořákové mimo jiné výsledkem toho, že je v ČR didaktika na velmi nízké úrovni.

Akreditační komise je složena z 21 členů, kteří mají mandát na šest let. Komise prošla letos náročným mezinárodním hodnocením, jejím hlavním úkolem je sledovat kvalitu vysokých škol a rozhodovat o akreditacích. Činnost komise byla od loňského roku ostře sledována kvůli kauze na plzeňské právnické fakultě, kde se objevily případy plagiátorství, někteří absolventi také získali titul za nestandardně krátkou dobu.