Ministerstva přešla od slov k činům a propouštějí

Praha – Ministerstva v záležitosti propouštění zaměstnanců přešla od slov k činům. Přísnou dietu si naordinovalo ministerstvo zemědělství. Ta mimo jiné znamená propuštění sto čtyřiceti lidí přímo z budovy ministerstva i jeho regionálních pracovišť. Část z nich odejde ještě letos, zbytek v příštím roce. Chystají se také změny desítky zákonů. Velký počet propuštěných úředníků si připsalo i ministerstvo dopravy, které rozdalo výpověď 17 procentům zaměstnanců. Z ministerstva životního prostředí odchází desetina lidí a z ministerstva pro místní rozvoj 24 úředníků. Přestože jim stále běží výpovědní lhůta, úřad už propuštěným zapověděl přístup do úřadu. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Další ministerstva se na zeštíhlení připravují. Odboráři mají k propouštění výhrady.

Fuksa někde 1,3 miliardy najít musí

Na pět set klesne počet zaměstnanců ministerstva zemědělství. Podle jeho šéfa to byl nezbytný krok. Na mzdách a pojistném hodlá ministerstvo a jeho podřízené organizace ještě do konce letošního roku ušetřit 70 milionů korun. Celkem má však ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) ušetřit na investicích, provozních nákladech a dotacích pro zemědělce 1,29 miliardy korun.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS):

„Je to úspora, která je zhruba kvantifikovaná na deset procent celkových mzdových prostředků ministerstva zemědělství. Je to úspora, kterou musíme realizovat do rozpočtu roku 2011.“

Náměstek ministra zemědělství Karel Tureček tvrdí, že dostanou zaměstnanci výpověď již k 1. říjnu. Od té doby jim ze zákona poběží dvouměsíční výpovědní lhůta. Zaměstnanci úřadu tak přestanou oficiálně být k Novému roku. Podle mluvčí ministerstva Terezy Dvořáčkové regionální pobočky ministerstva opustí 60 zaměstnanců, 80 propuštěných bude z pražského sídla ministerstva. Propuštěno bude například také 80 zaměstnanců Státní veterinární správy a 35 pracovníků Státní rostlinolékařské správy.

Ministerstvo dopravy opustí 74 zaměstnanců

Z ministerstva dopravy pak odchází celkem 74 zaměstnanců, u dvaceti případů se ale jedná o zrušení neobsazených tabulkových míst, ve skutečnosti tedy úřad opouští 54 lidí. O propuštěných rozhodovali ředitelé jednotlivých odborů. Zaměstnanci dostanou spolu s výpovědí také pět měsíčních platů, což je podle listu více, než zpravidla vyplácejí zaměstnavatelé ze soukromé sféry.

Propuštěným lidem sice výpovědní lhůta běží až od začátku října, do práce ale mají přístup pouze na vyžádání zaměstnavatele. Úřad je poslal domů s odvoláním na překážku v práci na straně zaměstnavatele. „Nedělá dobrotu, když tu pracují lidé, kteří už vědí, že skončí,“ uvedl pro MfD vrchní ředitel úseku ekonomiky ministerstva dopravy Jiří Franc. Dodal navíc, že se v úřadu setkali i s případy, že někteří z propuštěných si začali narychlo stahovat citlivá data.

Odchod lidí už ministerstvo projednalo s odboráři, ti však mají výhrady. „Padesát pět procent propuštěných jsou lidé nad padesát let, navíc ve vyšších platových třídách,“ upozornil šéf ministerské odborové organizace Karel Urban. Protestní akci však odboráři nechystají.

Ministerstvo zemědělství nezůstane jen u propouštění

Zemědělský analytik Petr Havel:

„Já myslím, že reálná hodnota Budvaru, celého, je opravdu v řádu jen několika miliard. Pokud se týká Lesů České republiky […] do současného majetku v zásadě nejsou zahrnuty lesní porosty a jejich hodnota, a o této hodnotě se tvrdí, že je podle odhadů až šest set miliard korun.“

Ministr zemědělství Fuksa také potvrdil, že některé státní podniky by se v budoucnu měly přeměnit na akciové společnosti a vstoupit na burzu. Jde především o Lesy České republiky a Budějovický Budvar. „Stále diskutujeme o tom, jakou hodnotu tyto společnosti mají a v podstatě nejtransparentnější ocenění je jít s těmito akciemi na burzu,“ řekl Fuksa.

K dalším úsporným krokům Fuksy bude patřit rušení mnoha zbytečných nařízení, která znepříjemňují farmářům život. „Dennodenní vykazování, zapisování do sešitů, psaní šarží různých hnojiv, jaké hnojivo ten den použili, jsou to seznamy, které dle mého názoru i zemědělců nikdo nekontroluje,“ tvrdí ministr.

Ministerstvo však chce i slučovat úřady. Spojením veterinární správy nebo zemědělské a potravinářské inspekce vznikne Národní úřad pro bezpečnost potravin. Sloučením pozemkového úřadu a fondu a dalších podobných ústavů začne fungovat Národní pozemkový úřad. Ušetřit by se měly stovky milionu korun.

Zemědělský analytik Petr Havel:

„Samozřejmě to asi bude dost složitý proces, neboť každá z těch organizací, které mají být sloučeny, si zvykla na samostatnost a lze očekávat velké tlaky a možná ještě i nějaké úpravy.“

Snížit byrokracii ale nebude jednoduché. Ministerstvo zemědělství chce totiž změnit celkem dvacet zákonů a sto vyhlášek