Schwarzenberg s Tůmou zahájili „bitvu o Prahu“

Praha – Koaliční strana Karla Schwarzenberga TOP 09 odstartovala v Praze svou kampaň před senátními a komunálními volbami. Program pro hlavní město představil spolu s předsedou strany i kandidát na primátora Zdeněk Tůma, společně slibují třeba šetrné nakládání s penězi města, rychlé dokončení silniční infrastruktury a kulturu místo komerce.

„Jdeme vesele do rozhodující bitvy o Prahu. Jdeme vesele, ale to neznamená, že nám nejsou známy vážné problémy, které jsou v Praze,“ sdělil novinářům Schwarzenberg, který do Michnova paláce dorazil s dalšími lídry kandidátky bílou tramvají s reklamou TOP 09. Ta má jezdit po Praze až do voleb. Vicepremiéra v metropoli mrzí to, že se „celé čtvrti obětují developerům“, či jaké stavby živelně rostou na okrajích hlavního města. „Není jasná vize, co je budoucnost Prahy. Jak bude toto krásné město, které po staletí bylo jedno z nejkrásnějších v Evropě, zachováno pro příští generace,“ poznamenal předseda strany.

Kandidát na primátora Prahy Zdeněk Tůma:

„Řízení hlavního města není o jednom člověku. Je to týmová práce.“

Program TOP 09 pro Prahu má celkem devět bodů. Slibuje Prahu s hospodárným a transparentním hospodařením. Tůma chce například prověřit všechny zakázky města. V bezpečné a ekologické metropoli by měla být rychle dokončena dopravní infrastruktura včetně městského okruhu a fungovat by měla moderní a efektivní hromadná doprava. Prioritou je dokončení trasy A, stejně tak příprava stavby trasy D metra. Ve městě by měl začít fungovat jeden parkovací systém.

TOP 09 slibuje řád a hospodárnost v sociální politice města, kdy peníze dostanou skutečně potřební, ale i snížení byrokratické zátěže pro podnikatele jako základnu dalšího ekonomického rozvoje Prahy. Tůma v této souvislosti slíbil boj s korupcí a klientelismem. Mezi sliby je i konec s nekoncepčním a chaotickým rozvojem města a odpolitizování územního plánování. Také o kulturních grantech by podle Tůmy měli rozhodovat odborníci bez politického zadání a do památkové rezervace se musí vrátit kultura místo komerce. TOP 09 chce také systematicky podporovat celoživotní vzdělávání.