Emmerovou vystřídal v čele Plzeňského kraje Chovanec

Plzeň - Dosavadní ekonomický náměstek Milan Chovanec z ČSSD se stal podle očekávání novým hejtmanem Plzeňského kraje. Chovanec byl jediný kandidát, podpořilo ho 34 ze 41 hlasujících zastupitelů. Kromě hlasů své ČSSD Chovanec podle očekávání dostal také podporu od zastupitelů KSČM a překvapivě ještě od několika z dalších stran. Předchozí hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD) uspěla v květnových volbách do sněmovny a dala přednost práci poslankyně. Rezolutně odmítá, že by se odchodem do Prahy chtěla zbavit odpovědnosti za problematické rozdělování dotací regionálního operačního programu. I nadále ale zůstane členkou zastupitelstva Plzeňského kraje.

Chovanec, který se dosud věnoval především ekonomickým a majetkovým záležitostem kraje, si chce podle svých slov alespoň do schválení rozpočtu na příští rok ponechat odpovědnost za krajskou ekonomiku. Tuto oblast by měl rád na starosti i do konce volebního období, pokud jí dokáže skloubit s prací hejtmana. Kromě nadcházející debaty o rozpočtu na příští rok se vedení dosud nezadluženého kraje zabývá myšlenkou na případný úvěr od Evropské investiční banky především na nutné opravy silnic. 

Čtyřicetiletý Chovanec, který se dlouhodobě pohybuje ve vedoucích funkcích plzeňské i krajské ČSSD, je nyní prvním místopředsedou, a tedy statutárním zástupcem předsedy krajského výkonného výboru ČSSD. Kaňkou v jeho životopisu jsou ale studia práv na plzeňské fakultě, kde absolvoval bakalářský obor. Chovanec byl mezi sedmi absolventy bakalářských studií, s nimiž Západočeská univerzita zahájila správní řízení. Hrozilo mu, že kvůli nejasnostem kolem nestandardních podmínek studia o titul přijde. Univerzita už ale řízení zastavila s tím, že vina padá pouze na bývalé vedení fakulty. „Nikdy se té nálepky nezbavím..já ten titul neužívám a nikdy používat nebudu,“ uvedl pro ČT nový hejtman.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Emmerová, která se stala historicky první hejtmankou v Česku, získala v květnových volbách do sněmovny skoro osm tisíc preferenčních hlasů, které ji vynesly z nevolitelného osmého místa do čela kandidátky. Bývalá ministryně zdravotnictví se pak rozhodla opustit místo ve vedení kraje a pracovat v Poslanecké sněmovně, nyní je místopředsedkyní sociálního výboru.

Hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD)
Zdroj: ČT24