Počet sněmovních podvýborů i placených funkcionářů se má snížit

Praha - Počet sněmovních podvýborů by neměl být vyšší než trojnásobek počtu výborů, tedy 51. Počet placených funkcí by měl klesnout proti minulému volebnímu období asi o 30 procent. Dohodl se na tom dnes sněmovní organizační výbor. Jaké úspory opatření přinese, členové výboru nedokázali odhadnout.

Počet placených funkcí by měl klesnout tím, že předsedy podvýborů by se měli stát místopředsedové výborů. Příplatky za funkce se poslancům nesčítají, mají jen jeden, připomněl předseda sněmovního klubu KSČM Pavel Kováčik.

Některé výbory už své podvýbory ustavily; například výbor pro obranu a bezpečnost by chtěl mít podvýborů šest. Tři podvýbory na jeden výbor jsou průměr. Výbory, které založí menší počet podvýborů, budou moci svou kvótu přenechat jiným. „ČSSD je ochotna podpořit návrhy na snížení počtu podvýborů, ale musí být racionální. Myslíme si, že jsou výbory, které si zaslouží čtyři podvýbory, a naopak jsou výbory, které nemusí mít ani jeden,“ řekl novinářům Jeroným Tejc (ČSSD).

Koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vyhlašovala, že sníží počet sněmovních orgánů asi o čtvrtinu. Výbory ale mají o něco více místopředsedů než v uplynulých čtyřech letech. Šéfové výborů mají plat vyšší o 44 procent, místopředsedové výborů stejně jako předsedové podvýborů o 22 procent a místopředsedové podvýborů o 11 procent. Základní plat poslance činí asi 59 000 korun.

Podle Kováčika je možné některé agendy sloučit nebo vytvořit pracovní skupiny. Nemyslí si, že by práce podvýborů byla méně efektivní. „Všichni vnímáme nutnost úspor tímto směrem,“ řekl Kováčik. Budou to podle něho ale jen „malé peníze“.

V minulém období bylo 18 výborů, teď 17

Šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) připomněla, že nepsané pravidlo o trojnásobku podvýborů vůči výborům platilo i v minulém volebním období. Tehdy bylo výborů 18 a měly 54 podvýborů. Nyní je výborů 17; kontrolní a petiční výbor mají navíc stejné členy a měly by být po změně zákona sloučeny.

Roční výdaje v rozpočtu sněmovny – víc jak miliarda

Příští rok by měla sněmovna mít ve svém rozpočtu na výdaje 1,081 miliardy korun. To je o 102 milionů korun méně, než kolik činí výdaje v letošním schváleném rozpočtu. Ten ale už musel být dvakrát seškrtán. Návrh rozpočtu pro příští rok dnes předběžně schválil rozpočtový výbor. Sněmovna ale žádá o zhruba 24 milionů korun více, aby měla na povinné výdaje, tedy na platy poslanců. Pokud ale už budou platit změny zákonů, kterými se například platy sníží, zůstane tento původní návrh v platnosti.

Peníze
Zdroj: ČT24