Škrty na vysokých školách by nemusely být tak drastické, slibuje ministr

Praha - Škrty v rozpočtu vysokých škol pro příští rok by nemusely být tak drastické, jak se předpokládalo. Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes slíbil předsedovi České konference rektorů a rektorovi brněnské Masarykovy univerzity Petru Fialovi, že ještě zkusí najít řešení, jak uspořit peníze a současně zmírnit dopad škrtů. Detaily plánu však ministr nechtěl prozradit. Školy by jinak v roce 2011 přišly o deset procent svého rozpočtu.

„Jistá cesta tu je…, ale zatím to nebudu specifikovat,“ řekl Dobeš. Do budoucna by však prý měla být řešením reforma vysokých škol, díky které by prý zřejmě ubylo regionálních univerzit. Na kvalitní školy by pak zbylo více peněz.

Podle Fialy už byl letošní rozpočet pro vysoké školy ve výšce 24 miliard minimem, s jakým byly schopny hospodařit. Pro příští rok by však podle původních plánů ministra měly přijít ještě o 2,3 miliardy. Toto snížení by se prý negativně odrazilo například v platech učitelů, na provozu budov i samotném vzdělávání studentů. Ministerstvo bude v příštím roce škrtat ve všech oblastech, výjimkou jsou jen platy učitelů a sport.

Dobeš se sešel i s Drahošem

Dobeš dnes jednal i s předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem ohledně financování vědy a výzkumu v příštím roce. „V současné době pro nás přijatelná varianta je zůstat na úrovni roku 2010,“ uvedl Drahoš s tím, že už letos museli hospodařit s částkou o půl miliardy nižší. V balíku peněz na vědu a výzkum by se podle něj daly najít položky, kde lze ještě škrtat, například u ministerstva průmyslu a obchodu a Technologické agentury. Z jejich peněz se totiž financuje průmyslový výzkum. Podle předsedy akademie dává Česká republika na tyto účely dvakrát tolik peněz, než je běžné v EU. Drahoš zároveň upozornil, že ve sporu o financování vědy se proti sobě nesmí postavit Akademie věd a vysoké školy, protože tyto instituce spolu musejí vycházet a spolupracovat.

Akademie věd
Zdroj: ČT24