V českobudějovické MHD je nový informační systém

České Budějovice - Cestování českobudějovickou MHD usnadní lidem nový elektronický informační systém. Cestující najdou na 70 zastávkách v centru města panely s displejem, na němž cestující vidí aktuální časy příjezdů jednotlivých linek. Snadno tak zjistí, zda mají zpoždění, uvedla Ivana Štěpková z českobudějovického dopravního podniku.

Systém využívá speciální program, který dokáže v reálném čase odpočítávat dobu, která zbývá do příjezdu autobusu nebo trolejbusu k zastávce. Předpovědi umí korigovat na základě informací, které získal v minulosti. Zastávky s novými informačními panely jsou vybaveny speciálním zařízením, které umožňuje akustické vyhlášení času příjezdu jednotlivých spojů pro nevidomé či slabozraké. Součástí systému je několik velkoplošných obrazovek, které jsou umístěny v největších přestupních uzlech ve městě.

Prostřednictvím displeje je možné cestující informovat například i o komplikacích v dopravě, poruchách, případně jim podat informace z varovného záchranného systému města. Na panelech jsou umístěny i klasické tištěné jízdní řády.

Náklady na pořízení informačního systému byly 28,5 milionu korun, poznamenala Štěpková. Dopravní podnik získal dotaci 18,5 milionu korun, zbytek hradil ze svého rozpočtu. Informační systém dopravní podnik vyzkoušel během léta.