Praha navrhuje povolit prostituci, ovšem s řadou omezení

Praha – Hlavní město předloží do sněmovny zákon, který by v Česku povolil prostituci. Podle návrhu, který již schválili radní, by mohli lehké ženy i muži vykonávat svou živnost, museli by ale požádat úřad o povolení. Zároveň by ze svých výdělků odváděli daně i pojištění a museli by chodit na zdravotní prohlídky. Záměr ještě musí příští týden schválit zastupitelstvo.

Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) prostituci nikdy nelze zcela vymýtit a zakázat, lze ale stanovit jasná pravidla. Město ani policie prý v současné době nemá prostředky, jak prostituci regulovat. Už od 20. let minulého století totiž není nijak právně ošetřena, zakázáno je pouze kuplířství. Podle odhadů je teď v metropoli zhruba 70 nevěstinců, jen kolem Václavského a Staroměstského náměstí jich jsou asi tři desítky. Pokud by byl zákon schválen, tak by se Praha snažila vytlačit veřejné domy z centra.

Návrh zákona říká, že by prostituci mohli vykonávat pouze lidé strarší 18 let, kteří by dostali povolení, a to jen ve veřejných domech nebo v bytech. Své služby by tak nemohli nabízet na ulici. Zákon ovšem počítá i s tím, že by obce mohly stanovit výjimku. Ještě před tím, než může být zákon přijat, ovšem musí Česko vypovědět mezinárodní úmluvu o obchodu s lidmi z roku 1950. I tento krok chce hlavní město poslancům navrhnout. Právě na tomto kroku ale zkrachoval jeden z předešlých návrhů ministerstva vnitra, který schválila i vláda.

Studio ČT24 k novému zákonu o prostituci (zdroj: ČT24)

Ani teď není jasné, zda iniciativa hlavního města získá ve sněmovně podporu. Třeba Věci veřejné ve volebním programu slibovaly zdanění prostituce, tento bod ale nakonec součástí koaliční smlouvy není. „Jaký je názor vedení ODS, nevím,“ připustil Blažek. V některých zemích Evropy jako například v Holandsku, Německu nebo Rakousku je prostituce za určitých podmínek povolena. V severských zemích jsou trestáni zákazníci prostitutek, samotná prostituce ale trestná není, dodal náměstek primátora.