Nejstarší auto přijelo do Prahy

Praha – Na dva dny přijela do Prahy replika tříkolového patentovaného motorového vozu (Patent-Motorwagen), který vyrobil v roce 1885 Karl Benz jako první automobil v historii. Je zlatým hřebem výstavy, kterou uspořádala společnost Mercedes-Benz Česká republika u příležitosti 15. výročí svého vzniku. Široké veřejnosti je výstava otevřena dnes a v sobotu. Vedle Benzovy „tříkolky“ jsou k vidění i její následníci se značkou Mercedes-Benz, která vznikla po sloučení Benzova podniku s továrnou Gottlieba Daimlera.

Patentovaný motorový vůz začal Karl Benz konstruovat poté, co zprovoznil svůj spalovací motor, a další vývoj mu trval dvanáct let. Po dokončení zkoušel vůz nejprve na svých pozemcích, v lednu 1886 dostal na automobil patent a v červnu s ním poprvé vyrazil do Mannheimu, aby ho představil veřejnosti.

Ve své době mělo auto bezkonkurenční jízdní vlastnosti i provozní náklady. Jeho výkon činil 900 milikoní při 400 otáčkách za minutu, dosahoval maximální rychlosti až 16 km/h a motor o objemu 954 krychlových centimetrů na jedno natankování vydržel zhruba půl hodiny. Mercedes-Benz dodnes vyrábí kopie vozu a nabízí je zhruba za 60 tisíc eur.

Sám Karl Benz vyrobil takové vozy tři, ten nejstarší je v německém muzeu v Mnichově. S vozem číslo 3 se Benzova manželka Berta vydala na první dálkovou cestu autem, když odjela z Mannheimu na návštěvu ke svým rodičům do Pforzheimu vzdáleného téměř 100 kilometrů.

Vydáno pod