Blokádu kvůli chybějícímu obchvatu připravili i v Náchodě

Náchod – Obyvatelé Náchoda chystají blokádu hlavní silnice I/33, která prochází napříč městem a jezdí po ní auta a především kamiony z Hradce Králové směrem na polské Kladsko a Vratislav. Tah zneprůjezdní ve čtvrtek 16. září v 16 hodin, protest má trvat čtvrt hodiny. Náchodští si už dlouho stěžují na nadměrný provoz a chtějí, aby konečně začala stavba dlouho slibovaného obchvatu. Rozhodli se proto napodobit obyvatele dalších měst a obcí, které zoufale potřebují obchvat, ačkoli tamní blokády neměly většinou efekt na nikoho jiného než řidiče. Ti už i tak Náchodem i bez blokády neprojíždějí, ale plouží se.

Náchod má smůlu. Ještě na počátku posledního desetiletí byla silnice I/33 docela klidná, průměrně po ní projela čtrnáct kamionů denně. Po otevření dálnice z Prahy do Hradce Králové se ale situace prudce zhoršila, v roce 2008 projelo Náchodem už sto kamionů každý den. Obchvat přitom měl být podle původního plánu už hotov – nestojí ale dodnes. Po zahuštění provozu je město v pracovní dny ucpané, průjezd trvá i více než 45 minut – skoro stejně jako cesta z Hradce Králové do Náchoda.

Přitom neexistuje naděje na jakékoli zlepšení. O sedmikilometrovém obchvatu se sice hodně mluví, ve skutečnosti ale dosud nezačal ani výkup pozemků. „My bychom velmi rádi obchvat postavili, ale jednoduše řečeno na něj nemáme peníze. Situace je hodně tristní,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Blokáda průtahu Náchodem na tom zřejmě nic nezmění, přesto jich proběhne hned několik. Neustálým přecházením po přechodu zastaví Náchodští dopravu na čtvrt hodiny ve čtvrtek 16. září v 16 hodin, poté ještě 27. října. „Je to náš nejvýraznější způsob, jak upozornit na dopravní situaci v Náchodě,“ řekl Jan Chaloupka z občanského sdružení Obchvat Náchoda.

Vydáno pod