Peníze z pokut zůstanou policii, navrhli dopravní odborníci

Praha – Na svém prvním zasedání se dopravní odborníci z mezirezortní dopravní komise zabývali možností zásadní změny v placení pokut. Peníze by podle návrhu komise měly zůstat dopravní policii, která by je mohla využít k nákupu techniky a placení provozních nákladů. Dnes peníze dostává stát a používá je například ke stavbě a údržbě silnic.

Podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila zaplatili loni lidé na pokutách za dopravní přestupky kolem půl miliardy korun. Policii by podle nápadu mezirezortní komise z těchto peněz zůstaly ty, které řidiči zaplatí v blokovém řízení. „Pokuty ze správního řízení by zůstaly příjmem obcí, aby obce stále měly motivaci vyřizovat dopravní přestupky,“ přiblížil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Komise zatím nemá jasno, jak zabránit tomu, aby policisté s vidinou zisku chystali na řidiče „pasti“. Tak to svého času činily obce, když umístily radar například u nepoužívaného přejezdu, kde se formálně má zpomalit na 30 km/h, nebo městské policie, které odtahují auta stojící jedním kolem na chodníku. „Když se to bude využívat jako přilepšení pro policii, tzn. dohánění děr v rozpočtu, má to zcela opačný efekt,“ upozornil mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Pokud dvanáctičlenná komise dopravních odborníků návrh přijme, zapracuje ho ministerstvo dopravy do zákonů. Změna by měla platit od roku 2012.

Mezirezortní komise se chce zabývat také nápadem ministra dopravy Víta Bárty, aby řidiči platili pokuty za přestupky podle svých příjmů. Podle předsedy komise Stanislava Humla je princip aplikovatelný v České republice, bylo by to doplnění bodového systému. Stanovena by byla minimální možná výše trestu, případné vyšší sazby by policisté odvozovali z příjmů chybujícího řidiče.