Účastníci Diamond Race projeli Českem, zákon neporušili

Praha – Z Prahy dnes po 10:00 odstartoval třetí ročník neoficiálního závodu Diamond Race. Po 16:00 sportovní vozy opustily české území, policie, která jejich jízdu pečlivě sledovala, zaznamenala během cesty pouze jeden přestupek. Největší incident se odehrál hned na startu. Šest vozů policie nenechala odjet od pražského hotelu Hilton, protože neměly registrační značky. Na cestu tak vyrazilo 28 luxusních aut. Jejich majitelé se sjeli na 6. kilometru dálnice D1 a společně pokračovali na Slovensko. Do Dunajské Stredy dorazili krátce před 18:00, kdy na místním okruhu začali závodit.

O diamant, který je hlavní trofejí, se závodníci střetli na okruhu v Dunajské Stredě. Tam také mohli bez omezení ukázat možnosti svých vozů. Letos i k variantní trase přes Hradec Králové a Svitavy stáhla policie rychlé passaty R36, rychlé motorky i vrtulníky a asi stovku lidí, nic z toho však nakonec nebylo potřeba. „Je to zbytečně propálený benzin,“ komentoval policejní činnost pořadatel Diamond Race Milan Markovič.

Všichni účastníci museli podepsat prohlášení, že budou po trase dodržovat pravidla silničního provozu. Bez podpisu by jim totiž nebyla povolena účast. Za porušení jim hrozí vyloučení. Po dálnici by se prý měli přesouvat pohromadě a dodržovat povolenou rychlost. Účastníky doprovází i advokát, který je připraven řešit konflikty s policisty.

Cesta po D1 byla klidná

Dopravní policie byla podle svého šéfa na případné prohřešky připravena: „Vzhledem k tomu, že jsem si nechal předložit plány ze všech příslušných krajských ředitelství, tak si myslím, že ta opatření jsou dostačující,“ řekl Tržil.

Obavy dálničních policistů se ale letos ukázaly jako bezpředmětné. Ostře sledovaná skupina rychlých vozů jela pohromadě po dálnici D1, respektovala zákony a nepřekračovala povolenou rychlost. Jedinou pokutu – ve výši 500 korun – policisté udělili řidiči, který jel v levém pruhu ve chvíli, kdy ten pravý byl volný. Nejvyšší rychlost dne dosáhla sice 178 km/h, policisté ji ale naměřili řidiči, který nebyl účastníkem Diamond Race. Radar, který nad dlouhodobě rozbitou dálnicí připravila Česká televize, ukázal při průjezdu účastníků Diamond Race hodnoty pohybující se kolem 100 km/h.

Leoš Tržil pro ČT:

„Do závodu Diamond Race jsme nepustili šest aut, neměla registrační značku.“

Závod o hlavní trofej - diamant se pojede v 18:00 a potrvá do 20:00. „Vyhraje ten, kdo bude mít nejlepší čas na kolo,“ dodal prezident závodu Milan Markovič. Přihlášeno je 35 vozů. „Jde o sportovně charitativní akci,“ doplnil prezident. Letos podle něj mezi sebou účastníci vybrali 117 tisíc korun, o které se podělí dva dětské domovy.

Další cesta povede na jih

Z Dunajské Stredy by měli večer pokračovat závodníci na party do Bratislavy. Část účastníků se zítra vrátí do Česka, zbytek pojede z Bratislavy do Maďarska a Slovinska.

Za poslední Diamond Race si česká policie vysloužila kritiku. Když se luxusní auta vloni proháněla po tuzemských silnicích, nezasáhla. Tvrdila, že nemá pravomoci, aby je zastavila. Rázně se ale k závodu postavili němečtí kolegové, hned za hranicí na tři dny zadrželi 35 aut a každý řidič odešel s pokutou 1 000 eur. V Německu jsou totiž tyto neoficiální závody zakázané.