Za smrt dvou výsadkářů mohl špatný stav padáků

Praha – Za smrtí dvou výsadkářů, Václava Lenbergra a Lukáše Syručky, je hrubé porušení bezpečnostních pravidel i technický stav samotných padáků. Oba příslušníci prý jako nováčci absolvovali příliš složité skoky, které jsou značnou prověrkou i pro zkušené instruktory. Testy padáků navíc ukázaly problém se šňůrami, které se zachytávaly, a také s přídaným vakem na výstroj a zbraně. Ten způsoboval přílišnou rotaci při seskoku. Na případ upozornil deník Mladá fronta Dnes.

První případ nedostatku v přípravě vojáků odhalila událost z loňského roku. V lednu 2009 měli při armádním výcviku potíže s padáky všichni zúčastnění, jediný Lukáš Syruček si však s komplikacemi nedokázal poradit. Neotevřel se mu hlavní padák a záložní překryl právě vak na výstroj. „Řekli mi, že také další kluci to měli málem spočítané. Nechápu, že testy nikdo nezastavil, když je provázely tak velké problémy,“ uvedla vdova Alena Syručková.

Podle deníku za Syručkovou smrtí stála řada vážných pochybení. Armádní komisař například zaměnil při testování vlastností vaku správný typ padáku za nevyzkoušený. Ve vaku nebyla potřebná zátěž, ale jen spací pytel, ze kterého se ve vzduchu stala plachta, kvůli které se nemohl otevřít záložní padák. „S takovým pohrdáním lidskými životy jsem se ještě nesetkal. Tuto speciální výstroj armáda degradovala na úroveň spodního prádla,“ vyjádřil se deníku konstruktér padáků František Ducháček.

Dva zkušební výsadkáří z Leteckých opraven Malešice za to čelí obvinění, že o polovinu zkrátili předchozí firemní testy a neodhalili tendence kompletu rotovat. Vyšetřování by mělo být u konce do několika týdnů. Podle opraven armáda výstroj a padák zkombinovala do kompletu, který nikdo před tím nevyzkoušel. O zkrácení firemních testů údajně vojáci požádali sami, protože na ně nebyly peníze. „Vylučujeme jakoukoli možnost selhání z naší strany a domníváme se, že chyba bude zřejmě v té netestované konfiguraci,která neprošla našimi zkouškami,“ uvedla mluvčí leteckých opraven Martina Fischerová.

Jiný začátečník, Václav Lenberger, se zabil letos v lednu při nočních seskocích z pouhých 300 metrů, přitom měl za sebou jen 11 seskoků. Policie případ nedávno definitivně odložila, i přes stížnosti výsadkářova otce. „U méně zkušeného člověka, pokud tu situaci začne řešit pozdě, tak pak už nemusí být dostatek času na její vyřešení,“ podotkl František Ducháček.

Armáda už před tragickými událostmi pracovala na novém výsadkovém předpisu, teď ale musí kvůli vyšetřování čekat. Výsadkářský výcvik patří k nejrizikovějším v armádě a ročně má na svědomí několik zranění. Experti proto navrhují třeba i taková opatření, jako omezit seskoky z nejnižších výšek.