ČSSD se kvůli stavebnímu spoření možná obrátí na ÚS

Praha - Sociální demokraté počítají s tím, že se obrátí na Ústavní soud, pokud vláda rozhodne o zpětném snižování rodičovský příspěvků či podpory ve stavebním spoření. Pro ČSSD je podobná retroaktivita nepřípustná. Za retroaktivitu by místopředseda ČSSD a stínový ministr práce Zdeněk Škromach považoval, kdyby se snížení státního příspěvku u stavebního spoření týkalo už uzavřených smluv.

Ústavní stížnost může společně podat 41 poslanců nebo 17 senátorů. Za retroaktivitu by Škromach považoval například to, kdyby se snížení státního příspěvku u stavebního spoření týkalo už uzavřených smluv. Ministerstvo financí přitom připravuje mimořádnou padesátiprocentní daň už na letos uzavřené smlouvy a snížení podpory v dalších letech na 2000 korun ročně či zdanění úroků z vkladů patnáctiprocentní daní. Díky padesátiprocentní dani by se mělo uspořit šest miliard korun. „To je daň, která bude uplatněna, tam žádná retroaktivita není,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Stát vysílá lidem v podstatě signál, že jejich zodpovědné chování lze stejně nějakými zákonnými prostředky obejít a nakonec je o peníze připravit,“ myslí si ale tajemník Asociace českých stavebních spořitelem Jiří Šedivý.

Zdanění stavebního spoření je veřejný zájem, tvrdí vláda

Vláda svůj plán zdanit spoření ospravedlňuje veřejným zájmem. A tím je podle ministra financí snížení státního dluhu. „Jsem přesvědčen, že jakákoli daň, kterou schválí parlament, je právně nenapadnutelná,“ stojí si za svým Kalousek. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka poukázal na to, že ve volebním programu stran nic takového nebylo a vládní koalice vše naservírovala lidem až po volbách. „Lidé mají právní nárok na to, aby trvala jejich legitimní očekávání, jestliže zde jsou platné zákony a lidé se podle nich chovají,“ prohlásil Sobotka. Kalousek návrh na změny týkající se stavebního spoření už poslal vládě, poslanci by ho měli projednat v říjnu.

ČSSD vadí i změny v rodičovské dovolené

Také u rodičovské jsou podle Škromacha sociální demokraté proti podobným krokům, pokud by se týkaly rodičů, kteří se již rozhodli, zda ji budou čerpat během dvou či čtyř roků. „Ti lidé se už rozhodli, považují to za neměnitelnou věc,“ uvedl místopředseda ČSSD. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) podle Škromacha v případě rodičovských příspěvků „překročil dokonce i rámec koaliční smlouvy vlády“.

V současnosti si rodiče mohou vybrat, zda chtějí na rodičovské zůstat dva roky, tři, nebo čtyři roky. Podle toho se odvíjí výše rodičovského příspěvku. Ministr Drábek před časem navrhl stanovit jednotnou celkovou výši rodičovského příspěvku pro všechny tři typy rodičovské. V návrhu zákona, který ministerstvo předložilo vládě, tato suma činí 216.000 korun. Od poloviny příštího roku by se týkal všech, kteří příspěvek pobírají.

Škromach: Je ohrožen systém zaměstnanosti v ČR

Škromach hovořil o nekoncepčnosti práce ministra Drábka, která může ohrozit celý systém zaměstnanosti v České republice. Připomněl ministrův záměr upravit tarifní tabulky státních zaměstnanců, rušení okresních úřadů práce, zavedení nucených veřejných prací už po prvním měsíci nezaměstnanosti, které by lidem znesnadnilo hledání nového zaměstnání.

Úřadující šéf ČSSD Sobotka již dříve vyzval premiéra Petra Nečase, aby Drábka odvolal. Škromach dnes premiéra vyzval, aby zvážil ministrovy nekoncepční postupy, které ohrožují aktivní politiku zaměstnanosti a mohou vyvolat odliv kvalifikovaných sil ze zdravotnictví do zahraničí.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24