Případy sexu nezletilých rostou, na začátku bývá internet

Praha - V Česku narůstá počet nezletilých těhotných dívek. Při seznamování přes internet se nezřídka vydávají za starší, při nechtěném otěhotnění pak celá záležitost končívá i křivým obviněním ze znásilnění. Vloni se takových případů vyskytly desítky, letos jich zhruba o třetinu přibylo.

Čtrnáctiletá dívka se seznámila na internetu s chlapcem starším o šest let. Nejdříve si dopisovali, pak se scházeli a nakonec došlo i na dobrovolný sex. Kamila Lindauerová z pražské mravnostní policie konstatovala, že dívka vypadala starší a chlapci řekla, že je jí sedmnáct let, tudíž dnešní pachatel trestného činu tehdy nevěděl, že se nějakého vůbec dopouští. Dívka otěhotněla, a celou věcí se tak začala zabývat policie. Chlapec nakonec souzen nebyl, vyšetřovatelé uznali, že nevěděl, jakého věku dívka ve skutečnosti je. A právě tento příběh je podle policie naprosto typickým, a jemu podobných dokonce případů přibývá.

„S těmito případy se setkáváme čím dále častěji, vzhledem k tomu, že internet má velký rozmach,“ konstatovala pro ČT pražská policejní mluvčí. Podle policistů i psychologů jde o jev způsobený společenskými změnami. Dívky dnes dospívají mnohem rychleji a navíc s rozmachem internetu a sociálních sítí roste míra anonymity. „Internet jim připadá jako bezpečné médium, na kterém si mohou vyzkoušet roli starší, dokonce i sexuální partnerky,“ vysvětluje psycholog Peter Pöthe.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Mnohé případy nekončí jen těhotenstvím, ale dojde i na křivé obvinění ze znásilnění, které pak policie musí vyšetřovat. A když se prokáže, že si dívka všechno vymyslela, hrozí stíhání naopak jí. I přesto, že v Česku podobných případů přibývá, jsou Češi v sexu poměrně konzervativní. S pohlavním životem začínají podle statistik až v sedmnácti letech, zatímco Němci, Švédové či Dánové začínají o jeden až dva roky dříve.