Dívka, kterou matka otrávila fridexem, je mimo ohrožení života

Praha - Pětiletá dívka, kterou se její matka minulý týden pokusila otrávit nemrznoucí směsí do motorů Antifrizem, se probrala z bezvědomí a je mimo ohrožení života. Píší to Lidové noviny (LN). Holčička byla minulý týden přivezena v kritickém stavu do pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Matka, která vraždu dcery zřejmě plánovala, je ve vazbě.  Hrozí jí až pětadvacet let vězení nebo výjimečný trest.

Podle listu ženě její obhájce doporučil, aby odmítla vypovídat. Pokud se její vina prokáže, hrozí jí dvacet let vězení nebo výjimečný trest. Informace o zdravotním stavu dítěte LN získaly od sousedů v domě, kde s matkou bydlelo, dívčin otec minulý týden zakázal lékařům poskytovat médiím zprávy.

Motivem pokusu o vraždu mohla být zřejmě pomsta otci děvčátka, s kterým se žena rozešla. Na svůj čin se přitom podle policejního vyšetřování delší dobu připravovala. Dosvědčují to například časopisy, ze kterých obviněná žena čerpala informace o jedech. Nakonec se rozhodla pro nemrznoucí směs Antifriz.

Žena zřejmě očekávala, že dcera po požití jedovaté tekutiny zemře rychle. Jenže dívka několik hodin trpěla, měla křeče a bolesti. Matka pak nakonec sama zavolala záchrannou službu. Zdravotníci dívku okamžitě transportovali do pražské fakultní nemocnice a po zjištění, že jde o otravu, kontaktovali policii.