Po vstupu do Schengenu stále nefunguje výměna informací s Němci

Praha - Ani téměř dva roky po vstupu Česka do schengenského prostoru si čeští a němečtí policisté nemohou vyměňovat informace o pachatelích přestupků. Podle mezinárodních úmluv si bezpečnostní složky pomáhají jen v případě vážných zločinů. Ani záznam z bezpečnostní kamery s cizincem, který z čerpací stanice ujíždí bez placení, nemusí být důkazem, který by německé policisty donutil prozradit, o koho jde. Zloději totiž většinou spáchají jen přestupek.

„Existují dvě smlouvy o vzájemné spolupráci, ani v jedné ale není zakotveno, že by si kvůli přestupkům policisté o pachatelích měli vyměňovat informace,“ uvedl ředitel bavorské policie Ludwig Kreitl.

Přitom právě přestupky jako je například vyvážení odpadků do Čech a drobné krádeže podle karlovarského advokáta Martina Tocika trápí lidi v příhraničí nejvíc. „Tyto přestupky je potřeba řešit. Vznikají tam i škody, které jdou do tisíců,“ uvedl Tocik.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Výměna informací o zlodějích a výtržnících může pomoct odhalit i trestné činy. Šéf bavorských policistů i mluvčí policejního prezidia by proto uvítali změny v dohodách, které jsou staré už osm let. „Pokud je to v rovině přestupků, tak i když vlastně požádáme kolegy o pomoc v této rovině, tak informace většinou nezískáme, protože se nejedná o trestní řízení,“ doplnila Pavla Kopecká z Policejního prezidia ČR.

„Uvažujeme o tom, že iniciujeme jednání s německou stranou a na základě těchto jednání by došlo k novelizaci a přehodnocení té smlouvy,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Podle mluvčího ministerstva by alespoň částečný přístup policistů do databází sousedních států měla zajistit tzv. Prümská smlouva. Ta zřejmě začne platit v průběhu příštího roku.

Prümská smlouva

Dne 27. května 2005 podepsalo sedm členských států Evropské unie Prümskou úmluvu o posílení přeshraniční spolupráce, zejména v rámci boje proti terorismu, přeshraniční trestné činnosti a nedovolenému přistěhovalectví. Smlouvu podepsala Belgie, Německo, Španělsko, Francie, Lucembursko, Nizozemsko a Rakousko.

zdroj: Rada EU

Vydáno pod