Ve Varšavě začala stavba druhé trasy metra

Varšava - V polské Varšavě dnes začala stavba hlavní části druhé trasy metra. Druhá trasa varšavského metra, která bude mít zatím sedm stanic, spojí západní a východní břeh Visly. Část, která povede přes samé centrum hlavního města, má měřit okolo šesti kilometrů. Jde o největší investici samosprávy v Polsku, jejíž náklady dosahují více než 4,1 miliardy zlotých (asi 25,6 miliardy korun).

Vlaky by měly na nové trase začít jezdit na přelomu let 2013 a 2014. Nová trasa však neposlouží fanouškům, kteří do Varšavy za necelé dva roky přijedou na mistrovství Evropy ve fotbale. Nyní obyvatele a návštěvníky polského hlavního města v souvislosti se stavbou druhé trasy podzemní dráhy čekají obrovské dopravní komplikace, před Eurem 2012 by se podle ujištění radnice mělo po Varšavě jezdit lépe.

Do tendru na 35 souprav metra, z nichž větší část bude jezdit na nové trase, se přihlásila také Škoda Polska v konsorciu s ruským Vagonmašem. Škoda Polska na polském trhu zastupuje zájmy plzeňské Škody Transportation.

Již existující trasa metra vede z jižních do severních částí města, je na ní 21 stanic a měří přes 23 kilometrů. Metro ve Varšavě funguje od roku 1995. Denně sveze v průměru okolo 520 000 cestujících.