Platebními kartami zaplatili řidiči pokuty za dva miliony korun

Praha - Prostřednictvím přenosných platebních terminálů zaplatili řidiči v policejních vozech za tři měsíce zkušebního provozu pokuty za více než dva miliony korun, informovala o tom Veronika Hodačová z policejního prezidia. Řidiči mají tuto možnost od 1. června. Policie si od projektu slibuje snížení nákladů na vymáhání dlužných plateb. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila až 70 procent uložených blokových pokut totiž není zaplaceno na místě a policie pak musí peníze po hříšnících vymáhat.

Z celkového objemu pokut využilo placení prostřednictvím platebních terminálu podle Hodačové deset procent pokutovaných řidičů.

Poplatky za platbu kartou jsou hrazeny z finančních prostředků policie. To má policii vyjít levněji než vymáhání dlužných částek. Policie má k dispozici 20 zapůjčených platebních terminálů, které s sebou vozí rychlé policejní dálniční passaty.

Zkušební provoz potrvá do konce roku. Pak jej policie vyhodnotí a případně rozšíří o další služby. Zatím například nelze platební kartou platit kauce, ale právě jen pokuty. Po zavedení bodového systému v roce 2006 se pokuty, jež mohou policisté vybírat přímo na místě, zvedly až na 2 500 korun.