Soutěž Gay Man ČR vyhrál tanečník Martin Goga

Praha - Nejsympatičtějším homosexuálem byl zvolen v soutěži Gay Man České republiky 2010 šestadvacetiletý tanečník Martin Goga. Sobotní slavnostní večer se uskutečnil v pražském Divadle Hybernia. Projekt soutěže krásy a sympatie mezi homosexuály se letos konal po desetileté pauze. Druhé místo obsadil student Jiří Matoušek, který zároveň vyhrál i titul sympatie diváků. Třetím byl zvolen Jan Carda z Prahy. Soutěže krásy homosexuálních mužů jsou podle organizátorů ve světě vnímány jako součást emancipačních snah sexuálních menšin.

O prvenství bojovalo celkem osm mladých mužů. Podobně jako v soutěžích ženské krásy se muži promenádovali ve spodním prádle a konverzovali s porotci. Každý z finalistů předvedl něco ze svého umění ve volné disciplíně.

Martin Goga je původem Slovák, ale v Praze žije už šestým rokem. Živí se jako tanečník a porotu přesvědčil právě úžasným tanečním výkonem vlastní choreografie nazvané Metamorfóza. Českou republiku tak bude reprezentovat na mezinárodní soutěži gayů v Ženevě. Druhé místo obsadil osmnáctiletý student z Nového Bydžova Jiří Matoušek. Za ním se umístil jedenadvacetiletý Jan Carda z Prahy.

Finalisté pocházeli z Liberce, Havířova, Brna a Prahy. Věnují se běžným povoláním, jeden je projektový manažer, někteří působí v modelingu. Do soutěže se mohli hlásit muži od 18 do 35 let. Podmínkou bylo české občanství nebo nejméně pětiletý pobyt v Česku. V porotě zasedl mimo jiné předseda Strany zelených Ondřej Liška. Večer moderovala herečka Iva Pazderková, zazpívala skupina Holki. Výtěžek z akce pořadatelé věnují dětským domovům a nemocnicím prostřednictvím občanského sdružení Život dětem.