Dotace pro kulturní Plzeň? Kalousek se netváří

Plzeň – Projekty, které má západočeská metropole realizovat jako budoucí Evropské hlavní město kultury, se vyšplhají na tři miliardy korun. Kolem jejich financování ale visí celá řada otazníků. Zatímco ministr kultury Jiří Besser slíbil Plzni finanční spoluúčast, šéf resortu financí Miroslav Kalousek o tom nechce ani slyšet. Bez ohledu na přislíbené peníze se prvním oficiálním krokem, který teď po získání titulu bude následovat, bude založení obecně prospěšné společnosti Plzeň 2015. Počet jejích zaměstnanců bude do roku 2015 postupně narůstat tak, jak budou přibývat i její aktivity.

Plzeňský magistrát zveřejnil seznam věcí, ke kterým se zavázal v přihlášce na Evropské hlavní město kultury 2015. Součástí dokumentu je 99 projektů z nejrůznějších oborů, například nové divadlo za 800 milionů či západočeská galerie za půl miliardy.„Celkový rozpočet se pohybuje okolo tří miliard rozložených do šesti let,“ uvedla náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová.

Třetinu peněz pokryje Evropská unie, třetinu stát a stejným dílem se podílí město. Taková je dosavadní praxe při financování projektů evropského města kultury. Zatímco ministr kultury přislíbil Plzni pomoc už při vyhlašování vítěze soutěže, Miroslav Kalousek to rezolutně odmítá: „Finanční pomoc státního rozpočtu je realizována prostřednictvím Evropské unie.“

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Náměstkyně Krejsová věří, že Kalousek po prostudování všech materiálů své stanovisko přehodnotí: „Nejde o to, aby stát přispíval Plzni, ale aby se podílel na projektu, který sám vypsal.“ Nicméně i ministerstvo kultury nyní mírní své předchozí vyjádření s tím, že se bude snažit nějaké peníze sehnat.

Vydáno pod