Zdražení elektřiny: Neví se o kolik ani kdo za to může

Praha – V dnešních Otázkách Václava Moravce vyvrcholil týden ostrých sporů o očekávaném zdražení elektřiny kvůli využívání solární energie. Podle některých odhadů by mohla příští rok cena stoupnout až o pětinu. V minulých dnech proto zaznělo mnoho výzev, jak zkrotit nečekaně prudký nárůst počtu fotovoltaických elektráren. Jejich provozovatelé se ale brání, že na očekávaném zdražení se podílejí jen z části.

Solární energie má mezi politiky podporu, ale jen do té míry, aby nevytáhla z peněženek Čechů moc peněz. Ministři Nečasova kabinetu proto v posledním týdnu představují jeden návrh na omezení solárního boomu za druhým, slyšet jsou ale i varovné hlasy. „Obnovitelné zdroje musí být součástí energetického mixu, na kterém bude postavena energetická koncepce Česka. Nesmíme tady ale s vaničkou vylít i dítě,“ varoval v Otázkách ministr životního prostředí Pavel Drobil.

O slunečních elektrárnách se tento týden mluvilo i na Hradě. Prezident Václav Klaus požádal ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, aby byla vláda v řešení situace co nejdůraznější. „Pan prezident se velmi zajímal o to, jak bude vláda v této oblasti postupovat, aby dopady byly na ceny elektřiny co nejmenší. Vysvětlil jsem mu náš přístup a pan prezident řekl, že to sice chápe, ale že by byl rád, abychom zvolili důraznější postup,“ uvedl Kocourek po jednání s hlavou státu.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Elektřina zdraží, neví se ale o kolik

Cena elektřiny by měla stoupnout kvůli příspěvkům, které stát přislíbil na solární energii, aby její výrobu podpořil. Jenže špatně odhadl zájem investorů, který trhá rekordy. Zatímco v létě 2008 bylo slunečních elektráren jen 249, letos už jejich počet stoupl na 9 600. Navzdory tomuto enormnímu nárůstu však zástupci majitelů fotovoltaickým elektráren tvrdí, že kvůli nim se elektřina o desítky procent nezvedne. „Vycházíme z reálného vývoje, za všechny obnovitelné zdroje by to mělo být maximálně 7 až 8 procent,“ uvedl mluvčí České fotovoltaické asociace Jan Hlaváč.

Otázkou je, proč by se tedy měla příští rok zvednout cena elektřiny o dvě desítky procent. „Proč ČEZ uvažuje o těch 22 procentech, které jsou nevysvětlitelné? Řekněte mi, kde je zbývajících 15 procent?“ ptal se dnes v OVM předseda zelených Ondřej Liška. ČEZ ale odmítá, že by se od příštího roku zdražila elektřina kvůli tržním cenám. Navíc kritizované sluneční elektrárny nestaví jen malé firmy, do několika obřích projektů se pustil i sám energetický gigant. O kolik se tedy ceny elektřiny zvednou a proč, zůstává zatím bez odpovědi.

Ministři se předhánějí, jak zredukovat přemrštěné výhody

Plány na omezení solárního boomu v Česku jsou ale bez ohledu na konečnou cenu na stole. Například Ministr financí Kalousek chce zrušit pětileté daňové prázdniny pro výrobu obnovitelných zdrojů energie. S dalším návrhem přispěchal i Kocourek: „Do vlády předložím v co nejkratší době novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, podle níž už nebudou podporovány fotovoltaické elektrárny, které se budou rozprostírat na zemědělském půdním fondu.“ Podporovat by se tak mohly jen ty na střechách domů. O kolik zdraží proud, se tak zřejmě dozvíme až na konci roku, kdy se očekává masivní připojování nových fotovoltaických panelů do sítě.