Přísnější prověrky budou zkoumat i podezřelý původ majetku

Praha - Národní bezpečnostní úřad chce zpřísnit prověrky lidí, kteří mají přístup k utajovaným informacím. Nově by třeba nemohli osvědčení získat lidé, kteří nemají v pořádku majetkové poměry a panuje u nich podezření z korupce. Podle odborníků by to mohl být účinný nástroj proti tomu, aby bezpečnostní prověrku dostali lidé, kteří by se mohli dopustit korupčního jednání v budoucnu. Návrh rozeslal Národní bezpečnostní úřad na ministerstva a úřady, které připojí svoje připomínky, vláda ho projedná v následujících měsících.

Nejasnosti v majetku by měli nově znamenat při prověrce červenou. „V současnosti hodnotíme nepřiměřené majetkové poměry jako fakultativní riziko, tedy že může představovat riziko. V této novele navrhujeme obligatorní riziko, což znamená riziko,“ uvedl pro ČT24 ředitel úřadu Dušan Navrátil.

Novela by mohla snížit korupční riziko, tedy například obavy z možného prodeje citlivých informací o probíhajícím vyšetřování. Návrh počítá i s dalším zpřísněním – prověrku by neměla nově získat ani společnost s akciemi na majitele, pokud nejsou zaknihovány. Bezpečnostní úřad chce taky prověrky zrychlit a snížit počet žadatelů.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Přísnější prověrky mají podporu i v parlamentu. „Zní to dobře. Určitě stojí za to, abychom se tím velmi pečlivě zabývali v rámci vládní koalice i opozice, ale byl bych nerad, kdyby to vedlo k nějakému většímu špiclování občanů,“ uvedl místopředseda ČSSD Milan Urban. Novela by podle nevládních organizací sice mohla riziko korupce snížit, neumožní ale opětovné preventivní prověrky držitelů osvědčení.