Vlak přejel ženu na Českolipsku, nehodu nepřežila

Nový Bor (Českolipsko) - Pod koly osobního vlaku dnes odpoledne zahynula žena na Českolipsku. Neštěstí se stalo před půl druhou na otevřené trati mezi Novým Borem a Českou Lípou. Žena chtěla zřejmě spáchat sebevraždu. Podobná srážka se stala i po šesté hodině u Proseče nad Nisou na Jablonecku, kde jiná žena skočila pod osobní vlak. S vážným poraněním hlavy byla převezena na traumatologii do Liberce, uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Podle mluvčího policie v Libereckém kraji neměli ani v jednom případě strojvedoucí šanci srážce zabránit. „V Proseči žena vyskočila z křoví přímo před vlak,“ řekl Petr Kmínek. Policie okolnosti obou neštěstí vyšetřuje. Na obou tratích byla kvůli neštěstím přerušena doprava.

V obou případech šlo zřejmě o pokus o sebevraždu. „Na Českolipsku seděla žena na kolejích a na vlak čekala, strojvedoucí ji viděl, ale neměl šanci včas zastavit,“ doplnil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. V Libereckém kraji už takto pod koly vlaku zahynulo od začátku roku pět lidí, další dva střet přežili s vážným zraněním. Čísla jsou podle Drápala na úrovni loňského roku.

V rámci celé republiky je situace mnohem horší. Za osm měsíců letošního roku už inspekce řešila 173 takových nehod, při kterých zahynulo 124 lidí.