Varvařovský složil slib a ujal se funkce ombudsmana

Praha/Brno - Nově zvolený ombudsman Pavel Varvařovský dnes slavnostně složil slib do rukou předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) a ujal se úřadu. V práci by chtěl navázat na svého předchůdce Otakara Motejla a nově by rád získal pro ombudsmana právo obracet se na Ústavní soud s návrhy na zrušení zákonů nebo jejich částí, nejen podzákonných norem. Varvařovský byl zvolen minulý týden v úterý, kdy pro něho hlasovalo 98 poslanců. Veřejně mu deklarovaly podporu strany vládní koalice - ODS, TOP 09 a VV. Sněmovna volila Motejlova nástupce už v červenci. Tehdy nikdo neuspěl.

„Dobře jsem znal doktora Motejla a vím, že úřad vybudoval z ničeho a postavil ho na mladých lidech, a já si budu považovat za čest, když to po něm nezkazím,“ řekl po složení slibu novinářům Varvařovský. Uvedl, že nemá žádné revoluční plány v duchu pořekadla „nové koště dobře mete“. „Samozřejmě je možné, že se objeví něco, kde řeknu, že tohle bychom mohli změnit, ale lidé tam pracující se nemusí obávat,“ dodal nový ombudsman.

Levice kritizovala Varvařovského, že je příliš pravicovým kandidátem a nebude dostatečně hájit zájmy některých skupin lidí. Šéf komunistů Vojtěch Filip vyjádřil obavu, že ombudsman nebude dostatečně bránit například ty, kteří vlivem krize přijdou o práci či bydlení. „Považuji se za středového liberála a rozumím tomu i onomu. Rozhodně si nemyslím, že lidi, se kterými jsem pracoval, by mě zařadili mezi ty, kteří nemají sociální cítění, spíš naopak,“ dodal Varvařovský.

Předsedkyně sněmovny je s výběrem nového veřejného ochránce práv spokojená. „Lidsky měli k sobě pan doktor Varvařovský s panem Motejlem blízko. Cítím, že má blízko k právu a k tomu, aby bylo srozumitelné, jasné a dobře vykládané. Má blízko k tezím, které říkal doktor Motejl, takže tady je kontinuita, které se nám podařilo dosáhnout,“ podotkla Němcová.

Varvařovský, který v říjnu oslaví 65. narozeniny, by chtěl pro ombudsmana v zájmu kultivace práva získat právo sám se obrátit na Ústavní soud s návrhem na zrušení zákonů nebo jejich částí, nejen podzákonných norem. „Rozhodně bych to nenadužíval,“ řekl po svém zvolení Varvařovský, podle kterého by stačilo přidat jednu odrážku do zákona o ústavním soudu.

Pavel Varvařovský (64)

vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze. V letech 1969 až 1984 pracoval jako právník v několika státních podnicích. V období 1985–1990 působil jako odborný asistent v Institutu pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně. V roce 1991 byl poradcem zmocněnce vlády pro otázky uprchlíků. V září 1992 byl jmenován soudcem Nejvyššího soudu, 29. března 1994 ho prezident Václav Havel jmenoval soudcem Ústavního soudu. V této funkci setrval po celé desetileté funkční období. Je autorem několika učebních textů pro další vzdělávání zdravotnických pracovníků, externě přednáší právní problematiku na VUT v Brně, je členem vědecké rady Západočeské univerzity v Plzni.

Po odchodu do penze v roce 2004 napadl ústavní stížností systém vypočítávání důchodů. Nechtěl se totiž spokojit s penzí, která nedosahovala ani deseti tisíc korun. Stížnost ale byla zamítnuta s tím, že Varvařovský měl nejprve jít k obecnému soudu, neboť si stěžoval na to, jak je napsaný zákon. Ústavní soud nakonec v podobné záležitosti rozhodl letos v dubnu, kdy uznal stížnost jednoho z ostravských soudců.