Zdravotníci vyhlásili stávkovou pohotovost

Praha - Odborový svaz zdravotní a sociální péče (OSZSP) vyhlásil kvůli chystaným změnám platů stávkovou pohotovost. Ministr zdravotnictví Leoš Heger sice přislíbil zvláštní platovou tabulku pro zdravotníky, odbory ale upozorňují, že výjimka neplatí pro mnoho jiných zaměstnání v oborech zdravotnictví a sociálních služeb. Pokud se odbory s vládou nedohodnou, chtějí proto 15. října stávkovat. Na mimořádném jednání se dohodli i na tom, že podpoří všechny akce Lékařského odborového klubu. Mzdy ve zdravotnictví by podle odborářů měly zůstat na nynější úrovni nebo se zvednout. Odbory se připojí i k hromadné demonstraci, která proběhne 21. září v Praze.

„Pan ministr přislíbil zvláštní tabulku, kterou jsme ale ještě neviděli. Týká se navíc pouze zdravotnických pracovníků a my jsme povinni vyjednávat za všechny zaměstnance ve zdravotnictví a v sociální péči,“ vysvětlila důvod stávkové pohotovosti místopředsedkyně OSZSP Ivana Břeňková. Absolutní podporu účastníků dnešního setkání stávka nezískala, většina ale byla pro. Pokud se stávka uskuteční, zdravotnický personál zastaví v předem určený den práci. Odborový svaz podporuje i podávání hromadných výpovědí, které se chystá na konec letošního roku.

Ivana Břeňková:

„Pan ministr podává pomocnou ruku, ale přes média a své internetové stránky. Seznámili jsme se s tiskovým prohlášením i s dopisem, ale žádný jiný kontakt bohužel neproběhl.“

Změny platových tarifů připravované ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (TOP 09) by podle odborů znamenaly drastický propad životní úrovně státních zaměstnanců. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyjednal pro zdravotníky zvláštní platovou tabulku, která má snížení mezd řešit jinak než u ostatních státních zaměstnanců. Odboráři si ale stěžují, že s nimi ministr osobně nejednal a některé informace v jeho dopise jsou nejasné. Odbory proto podle Břeňkové iniciují setkání pracovní skupiny ve zdravotnictví, které by se mělo uskutečnit 20. září. Účastnit by se ho měli i zástupci vlády.

Kalousek: Ústupky povedou jen k tvrdším opatřením v budoucnosti

Šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel, který na dnešní schůzku přišel jako host, ale varoval, že podobné akce už v dnešní době nemají příliš smysl, protože stejně k ničemu nevedou. Zřizovatelé a majitelé nemocnic stávky většinou využijí tím, že ušetří, a případná rizika odnesou lidé, kteří stávkují. LOK tak sice protest Odborového svazu podpoří, ke stávce se ale zřejmě nepřipojí, protože jeho členové se chystají protestovat hromadným odchodem ze zaměstnání. „My to směřujeme k podání výpovědí,“ dodal Engel.

Podle ministra financí a autora rozpočtových škrtů Miroslava Kalouska (TOP 09) je právem odborářů stávkovat. Nepovažuje je ale za příliš odvážné, a to s ohledem na konání případné stávky v den voleb. V případě, že si odbory své vydobudou, prohloubí podle ministra dluhy: „To je legitimní právo odborů. Druhá věc je, čeho chtějí dosáhnout. Pokud by se jim podařilo, a já jsem přesvědčen, že se nepodaří, dosáhnout ústupků, tak by tím nedosáhli ničeho jiného než mnohem tvrdších opatření v nedaleké budoucnosti.“

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že dopady desetiprocentního snížení v platové tabulce pro zdravotníky mají být rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně. Stejně jako u ostatních státních zaměstnanců by změny měly podle autorů umožnit odměňovat pracovníky podle jejich skutečných zkušeností a výsledků. Odboráři nicméně upozorňují na to, že ve zdravotnictví v příštím roce nebudou peníze, pojišťovnám bude chybět deset miliard korun, na nenárokové odměny tedy nejspíš nebude.

Martin Engel
Zdroj: ČT24