Ministr školství po auditu odvolal ředitele fondů EU Vitulu

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal ředitele sekce pro čerpání z programů EU Jana Vitulu (TOP 09). Důvodem je prý špatný výsledek dnes skončeného auditu ohledně čerpání evropských peněz. Vitulu, který v této funkci působil skoro tři roky, nahradí prorektor Českého vysokého učení technického Jaroslav Kuba. Ministr zatím nechtěl personální změny komentovat, podrobnosti prý sdělí v úterý na tiskové konferenci. Podle kritiků by mohlo propouštění úředníků ohrozit čerpání evropských fondů.

„Špatné výsledky personálního auditu,“ odpověděl Vitula na otázku, proč byl odvolán. Konkrétní výsledky auditu prý ale také neviděl. Ministr přistoupil k prověrce v sekci pro čerpání evropských fondů proto, že podle něj tento odbor nepracoval efektivně. Už dříve Dobeš avizoval, že propustí až 30 procent úředníků, kteří měli čerpání peněz na starosti. K propuštění přistoupil i z úsporných důvodů.

Kritikové však upozorňují, že snížení počtu zaměstnanců může ohrozit čerpání evropských miliard, projekty na nová vědecká centra nebo na zkvalitnění výuky by totiž neměl kdo vyřídit. Nejmenovaný zdroj z ministerstva sdělil ČTK, že už minulý týden museli oznámit některým úspěšným žadatelům, že kvůli nedostatku úředníků si na peníze budou muset ještě počkat.