Kdo nezaplatí pokutu na místě, možná dočasně přijde o řidičák

Praha - Meziresortní dopravní komise navrhuje, aby policisté mohli v budoucnu zabavovat řidičáky řidičům, kteří nebudou mít na zaplacení blokové pokuty na místě. Řidič by obdržel pouze náhradní doklad na dojetí domů a řidičský průkaz by získal zpět až po zaplacení pokuty. Chce tak předejít vymáhání nezaplacených pokut, které je drahé a málo efektivní, uvedl mluvčí ministerstva dopravy a člen komise Karel Hanzelka.

Podle Hanzelky podobný model funguje už na Slovensku a týká se i zahraničních řidičů. Podle šéfa dopravních policistů Leoše Tržila už takzvané 'doklady na dojetí' dostávali řidiči v bývalém Československu. "Výrazně by to snížilo náklady na vymáhání pokut.

Meziresortní dopravní komise počítá s tím, že by se řidič, jemuž byl zadržen řidičský průkaz, musel do určité doby dostavit na příslušný úřad a uloženou pokutu tam zaplatit. Pokud by to neučinil, řidičský průkaz by mu nebyl vrácen.

Komise se však chce také zabývat revizí bodového systému a některé přestupky přehodnotit. Například trestné body by dostali jen ti řidiči, kteří by se dopustili vážného porušení pravidel, jako je například jízda na červenou, předjíždění v místech, kde to není povoleno, či by usedli za volant pod vlivem alkoholu nebo drog. Komise však nemá rozhodující pravomoc a nabízí tak jen doporučující stanoviska a návrhy. Pokud by nějaký z nich prošel, trvá celý legislativní proces podle Hanzelky rok. Změny by se tak podle něj mohly v zákoně projevit až v roce 2012.

Policie letos v červnu vyšla řidičům vstříc při placení blokových pokut a vozí s sebou v policejních vozech na dálnici přenosné platební terminály. Hříšníci tak za své prohřešky mohou zaplatit platební kartou. Pilotní projekt potrvá do konce roku a pak ho policie vyhodnotí. Prostřednictvím přenosných platebních terminálů zaplatili řidiči v policejních vozech za tři měsíce zkušebního provozu už pokuty za více než dva miliony korun.

Vydáno pod