Kam s předškoláky? Dobeš je pro firemní školky i pomoc sousedek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) vyslyší volání rodičů po alternativách ve výchově dětí předškolního věku. Po setkání s představitelkami občanského sdružení Firemní školky dnes ustanovil ministerskou komisi, která má připravit podklady pro výchovu dětí ve firemních mateřských školách i pro sousedskou výpomoc za úplatu. Podporu oběma variantám deklarovala vládní trojkoalice i ve svém programovém prohlášení.

„Já jsem se zástupkyněmi (sdružení Firemní školky) dnes domluvil, že zřídíme pracovní skupinu, kde budou ony, lidé z ministerstva a kam se postupně pokusíme zapojit i ministerstva, kterých se to týká,“ uvedl Dobeš v ČT24. Upřesnil, že chce jednat s ministerstvem financí (o možných daňových úlevách pro ty společnosti, které školky zřídí) a s ministerstvem zdravotnictví. „V tuto chvíli mateřské školky nejsou připraveny na děti mladší tří let, ale právě firemní školky mívají děti staré půl roku a podobně, což vyžaduje svá specifika,“ dodal Dobeš.

Diskusi s kolegy z vlády by na téma vzdělávacích alternativ chtěl ministr školství zahájit do konce října. Vyslovil se i pro sousedskou výpomoc: „Sousedské hlídání je zvlášť pro mě zajímavé v tom, že to upevňuje vztahy v obcích, což je pro mě další důležitý fenomén.“

Rozhovor s Josefem Dobešem (zdroj: ČT24)

Hlavní problém? Chybějící zákony

Zásadní problém ovšem podle ministra školství představuje především stávající legislativa, která v mnoha ohledech s jinými možnostmi péče o předškoláky, než jsou stávající mateřské školy, nepočítá. „Pokud si dnes někdo založí soukromou školku, tak po něm nikdo nevyžaduje trestní bezúhonnost. Už vůbec nemluvíme o tom, že by (zřizovatelé) měli mít nějakou odbornost, nějaké vzdělání, nějaký rozvoj,“ upozornil Dobeš.

O nutnosti přijmout potřebné zákony mluví i odborníci. Předsedkyně Asociace předškolní výchovy Eva Opravilová upozornila na to, že zákon musí všechny povinnosti provozovatelů školek přesně vymezit a zavést i přezkušování pro osoby, které s dětmi pracují.

„Ve Francii je osm možností (péče o předškoláky) a všechny jsou nějakým způsobem garantované. Lidé musejí projít aspoň základní průpravou, pak jsou evidování, přezkušování. Někdy jsou to věci až banální, ale je potřeba o nich uvažovat,“ řekla Opravilová. Zaměstnanci školek, kteří pracují s dětmi, totiž musejí mít přehled v oblastech psychologie, didaktiky, výživy i zdravotnictví.