Reportéři ČT: Žháři z Vítkova útočili opakovaně, svědci ale ze strachu mlčí

Praha/Opava – Se zadržením čtyř útočníků na dům romské rodiny ve Vítkově policie podle všeho zadržela významné členy neonacistického hnutí ve Slezsku. Jak zjistili Reportéři ČT, každý z obviněných se v regionu podílel na některém z dřívějších rasisticky motivovaných útoků. Došlo k nim například v Moravském Berouně nebo Opavě. K objasnění takových případů však ani po zatčení čtyř útočníků z Vítkova nedošlo; svědci mají totiž i nadále obavy o svou bezpečnost. Tento týden bude u ostravského soudu pokračovat líčení se čtyřmi žháři, kteří v noci z 18. na 19. dubna 2009 zaútočili zápalnou lahví na dům romské rodiny ve Vítkově. Václav Cojocaru, Ivo Müller, Jaromír Lukeš a David Vaculík jsou obžalovaní z pokusu o vraždu z rasistických pohnutek.

Jmenovaní útočníci se hájili tím, že netušili, že v domě na kraji Vítkova žijí lidé a že zápalnou lahev drželi v ruce poprvé. Podle zjištění České televize však útočili opakovaně; vyplývá to například ze záznamu policejního odposlechu. V něm se Jaromír Lukeš svěřuje dalšímu opavskému neonacistovi Václavu Jindrovi o tom, jak si David Vaculík ve Vítkově při vrhání lahve sám popálil ruku a sežehl tvář. „To se nám ještě nestalo, za tu dobu,“ dodal Lukeš.

Zadržení žháři, významní slezští neonacisté

Nedořešené případy žhářství z Vítkova (zdroj: ČT24)

Podle nejmenovaného člena Antifašistické akce za útok ve Vítkově do vězení míří zkušení žháři a významné články slezského neonacistického hnutí. „Postupně se stali nejvýznamnějšími aktivisty lokálního neonacistického hnutí. Například Lukeš se stal předsedou Národních korpoaktivistů v Opavě. Müler a Vaculík působili v Národním odporu a později v Autonomních nacionalistech. V rámci Národního odporu dělali např. demonstraci v Bruntále, byli přímo organizátoři té demonstrace,“ uvedl člen Antify.

Větší aktivitě žhářů nasvědčuje i citace z obžaloby: „K otázce, zda-li se účastnil útoku zápalnou lahví na objekt na jiném místě než ve Vítkově, obviněný Müller uvedl, že v minulosti poblíž fotbalového stadionu v Opavě byl na místo přivezen spolu s dalšími osobami, které nechce jmenovat, automobilem Škoda Favorit a David Vaculík vhodil do chodby domu zápalnou láhev. Obviněný Müller byl překvapen, co to Vaculík dělá, nebyl dopředu informován.“

Svědek z řad neonacistů: Nebudu mluvit

České televizi se podařilo získat svědectví muže – bývalého neonacisty - který se s Vaculíkem a Müllerem zúčastnil „trestných výprav“ proti slezským Romům. Policejním vyšetřovatelům detailně popsal několik útoků, mezi nimi i ten v září 2008, kdy neonacisté namířili zápalné lahve proti domu romské rodiny v Moravském Berouně.

„David Vaculík a Ivo Müller vystoupili z vozidla. Oba něco drželi v náručí, jako by to skrývali pod bundou, a někam odešli. Asi za 20 minut se vrátili k vozidlu. Vaculík křikl na Müllera něco v tom smyslu 'naskoč, jedem'. V té době byl na místě řidiče připravený Cojocaru a z místa odjeli,“ uvedl svědek v srpnu 2009 policii. Dnes ale s policií nespolupracuje a je připraven svou výpověď odvolat.

Ze strachu odmítl anonymní rozhovor i jakoukoli spolupráci. Mluvit za něj proto může opět jen záznam z policejního výslechu. „S Davidem (Vaculíkem), Ivošem (Müllerem) a Vaškem (Cojocaru) jsem se poslední dobou stýkal spíš z obavy, aby mi něco neudělali, kdybych se jim chtěl vyhýbat. Mám strach, aby se mi v budoucnu nemstili jejich kamarádi.“

Strach z odplaty zamyká ústa svědkům

A právě strach svědků z vendety stojí za tím, že zmíněné neobjasněné případy nedoputovaly před soud. Stejný problém zaznamenává i vítkovský případ; před soud nechce předstoupit hasič, který policii přivedl na stopu pachatelů. „Ti svědci prostě nechtějí mluvit. A to je kámen úrazu: Strach. Obavy. Už se stalo, že dostali vyhrůžky. A když se prozradí jejich jméno, tak to už vůbec,“ konstatoval romský aktivista L.B.

Totéž potvrzuje krajská státní zástupkyně Brigita Bilíková: „Měli jsme nějaké náznaky, že bychom mohli získat informace, které by vedly k usvědčení pachatelů i těch ostatních případů, ale bohužel se nám nic takového nepodařilo. Samozřejmě nevím, jak se to bude vyvíjet do budoucna, ale jak říkám, objektivních důkazů je tam úplné minimum.“

„Můj názor je, když budou mít všichni svědci strach, tak žhářům, tak pomáhají budovat větší sílu neonacistů,“ uzavírá aktivista L.B.