Na nejasnosti kolem pandurů upozorňoval už bývalý šéf NATO

Praha - Na podezřelý nákup obrněných transportérů Pandur upozornil české politiky vysoký zahraniční politik a bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Tehdejšího premiéra Mirka Topolánka i vicepremiéra Alexandra Vondru už před třemi lety varoval před některými nejasnostmi ohledně nákupu transportérů. Vondra, který dnes řídí resort obrany, teď zakázku spolu s dalšími nechal znovu důkladně prošetřit.

Lord George Robertson je na jedné straně lobbista za firmu Steyr, která pandury vyrábí, ale na druhé straně i člověk, který přednáší o boji proti korupci. V prohlášení pro Mladou frontu Dnes vyjádřil obavy ohledně podivných okolností kontraktů na transportéry Pandur. Přitom až do chvíle, kdy se v prosinci 2007 rozhodla Topolánkova vláda kontrakt vypovědět, považoval vyjednávání za bezproblémová.

Alexandr Vondra pro MfD:

„Samozřejmě, slova o netransparentnosti bylo třeba brát velmi vážně.“

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

„V dopise premiérovi jsem vyjádřil znepokojení nad tím, že byl tento kontrakt bez nějakého jasného důvodu zrušen,“ cituje deník Robertsona. Ministerstvo obrany tehdy odůvodňovalo vypovězení prodlením a neúspěchy v kontrolních testech. Nový kontrakt na polovinu transportérů, ale za vyšší cenu na jeden stroj, nakonec podepsal tehdejší náměstek Martin Barták. Alexandr Vondra teď chce nechat okolnosti nákupu prověřit. Zároveň zjišťuje, jestli vyšetřování v minulosti někdo takzvaně nezametal pod koberec.

MfD letos v únoru zveřejnila nahrávku dvou manažerů firmy Steyr, kteří mluvili o provizích z nákupu pandurů pro české politiky. Případ vyšetřuje česká policie a také speciální česko-rakouský vyšetřovací tým. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula včera zřídil pracovní skupinu, která prověří, jestli v případech podezřelých státních zakázek nepochybili státní zástupci.

Vydáno pod