Na ohrožených lokálkách budou jezdit vlaky za korunu

Praha – Na regionálních železničních tratích, kterým hrozí zrušení kvůli malému vytížení, budou v příštích týdnech jezdit vlaky za korunu, případně za deset korun. České dráhy věří, že se jim tak podaří přilákat cestující, z nichž část by mohla ve vlacích zůstat – a pomoci tak tratě zachránit. Levné vlaky bude podnik vypravovat postupně v devíti krajích od 21. září do 13. října.

První jízdy za korunu připravily dráhy na 21. září v Libereckém kraji, o den později bude možné cestovat za deset korun v jižních Čechách. Do podzimní cenové akce je zahrnuta také Praha, Středočeský kraj, Vysočina, východní Čechy, jižní Morava a Zlínský kraj. „Chceme dát lidem možnost snadno a levně vyzkoušet naše spoje třeba pro cestování do práce,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Že podobné reklamní jízdy za korunu skutečně přivedou do vlaků nové cestující, se podle Českých drah ukázalo v prvním pololetí letošního roku, kdy nabídly cestování za korunu po nedávno zmodernizované trati z Milovic do Prahy. „Za celý březen 2010 se tu pak prodalo o 1 200 jízdních dokladů více a tržby byly vyšší o celých 100 tisíc korun než za březen loňského roku,“ vysvětlil mluvčí Joklík.

Místním tratím, kde cestující neobsadí ani jeden motorový vůz, hrozí rychlý zánik. Ministerstvo dopravy a kraje jednají o zrušení provozu na nejméně využívaných tratích. Správa železniční dopravní cesty sestavila neveřejný seznam takových drah, kde figuruje asi 50 úseků. „Zatím se všichni shodli, že nemá cenu platit prázdné vlaky, které jezdí každou hodinu a stojí miliony. V tomto duchu přistupují konstruktivně k debatě,“ uvedl Jakub Ptačinský z ministerstva. Podle ministra dopravy Víta Bárty je možné nevytížené vlaky nahradit například mikrobusy.

Vydáno pod