Do primátorského souboje jde Svoboda, potvrdila pražská ODS

Praha - Vedení pražské ODS definitivně postavilo do čela kandidátky lékaře Bohuslava Svobodu. O kandidátovi občanských demokratů na pražského primátora rozhodla dnes regionální rada pražské ODS a po jednání to oznámil její předseda Boris Šťastný. ODS doplnila nestraníka Svobodu na svou kandidátku pro komunální volby začátkem srpna. ODS byla poslední z velkých stran, která neoznámila jméno svého hlavního lídra v Praze. Dnešního jednání se zúčastnil i předseda ODS Petr Nečas. Svoboda se o primátorské křeslo utká se Zdeňkem Tůmou z TOP 09, Markétou Reedovou (VV) a Jiřím Dienstbierem mladším za sociální demokraty.

O místo pražského lídra usiloval i současný náměstek primátora Rudolf Blažek a předseda pražské ODS Boris Šťastný. Hlavní tváří ODS pro komunální volby v Praze se ale podle očekávání stal Svoboda, zvolen dnes byl jednomyslně. Pražští občanští demokraté v neoficiálních vyjádřeních dávali najevo, že potřebují do svého čela osobnost, která není spojena se současným vedením hlavního města. Pražská ODS se v poslední době potýkala s řadou kauz a její obliba u Pražanů výrazně klesla.

Do voleb chce Svoboda vstoupit se třemi prioritami, důraz hodlá klást především na dopravu, bezpečnost a vzdělávání. Slibuje i boj proti korupci, veškerá výběrová řízení mají být veřejně přístupná. „Obecně platí, že se koalice vytváří s ostatními demokratickými stranami,“ dodal k možnosti povolební spolupráce. Při dnešní tiskové konferenci předal přihlášku do ODS v městské části Praha 2.

Bohuslav Svoboda:

„V okamžiku, kdy nastává jakýsi moment krize, je nutné, abychom my, kdo v této zemi žijeme, přestali patřit k mlčící většině a našli odvahu přihlásit se k idejím, které jsme tiše zastávali.“

Předseda pražské ODS Boris Šťastný v úvodu tiskové konference prohlásil, že letošní komunální kampaň je pro pražskou ODS jednou z historicky nejtěžších. „Nečelíme totiž jen politickým soupeřům, ale i permanentnímu zpochybňování,“ podotkl. Petr Nečas vzápětí konstatoval, že pražská ODS nominuje „kvalitního, slušného, kompetentního a uznávaného člověka.“ Nový lídr na primátora tak má i podporu vedení strany. Podle šéfa pražské ODS Borise Šťastného jsou spory s vedením minulostí. „Válečná sekera je chiméra. Já nevím, jestli se tady s panem předsedou políbit, aby to bylo ještě víc vidět,“ podotkl Šťastný. 

Původně občanští demokraté předeslali, že jméno hlavního lídra zveřejní do 28. září. Předseda ODS a premiér Petr Nečas pražskou organizaci kritizoval za to, že s výběrem „superlídra“ otálí a varoval ji před špatnou volební strategií. Dnes ale Nečas pražskou ODS pochválil za včasný výběr i volbu kandidáta.

Vydáno pod