ČSSD ve víru rozepří – osobních i politických

Praha – Sociální demokracie je před podzimními komunálními a senátními volbami rozhádaná a nejednotná. Posledním důkazem toho stavu je včerejší výzva bývalých ministrů Jana Kohouta a Martina Peciny ke slušné politice a kritická odpověď hejtmana Davida Ratha. Olej do ohně přilévá také bývalý předseda socialistů Jiří Paroubek, který kritizuje současné vedení strany, vedení kampaně i například lídra pražské kandidátky ČSSD Jiřího Dienstbiera mladšího.

Nové kolo rozepří v táboře socialistů způsobila Kohoutova a Pecinova výzva "Za slušnost v politice", kterou oba politici vyvěsili na Facebooku. V ní se omluvili, že sociální demokracie přispěla ke zhrubnutí politické scény a vzájemnému osobnímu napadání, a vyzvali své spolustraníky i ostatní politiky ke změně stylu, aby se těžiště politického zápasu posunulo z oblasti osobních útoků zpět do oblasti ideových střetů.

K výzvě se připojil i jihomoravský hejtman Michal Hašek s tím, že slušnost v politice prosazuje již několik let a je ochoten si sednout kdykoliv k jednacímu stolu a hájit přitom zájmy lidí a program ČSSD. Jako červený hadr však výzva zapůsobila na středočeského hejtmana Davida Ratha, který ji považuje za narušení dohody politického grémia ČSSD nevzkazovat své připomínky přes média. Sociální demokraté se podle něj mají raději soustředit na ochranu společnosti před dopady drsné vládní politiky.

Samotná výzva, kterou na Facebooku zatím podpořilo zhruba 130 lidí, je zřejmě také součástí volebního i stranického boje. Pecina nedávno oznámil úmysl kandidovat na funkci předsedy ČSSD, Kohout zase za socialisty kandiduje v Praze 6 do Senátu.

Jiskří to i mezi Paroubkem a Dienstbierem

Přes Facebook si vyřizují účty mezi sebou i další špičky ČSSD. Paroubek, který tuto sociální síť využívá během posledních měsíců pravidelně, se pustil do taktiky vedení kampaně strany. ČSSD má podle Paroubka v Praze preference zhruba 8-10 procent, ale kandidáti s tím nic nedělají. Měl tím na mysli zejména pražského volebního lídra Jiřího Dienstbiera mladšího, který se vůči Paroubkově stylu vymezil a vyzval jej, aby mlčel a nechal sociální demokracii před volbami v klidu.

To Paroubka evidentně rozlítilo. „Tak prima, já budu mlčet a pánové v sociální demokracii i mimo ni se budou vyjadřovat, jak hrdlo ráčí. Kde je demokracie, kde je svoboda, pánové?“ napsal na svém profilu na Facebooku. Okřikovat se prý nenechá a kdykoli se bude chtít k něčemu vyjádřit, taky se vyjádří.

Vydáno pod