Na lince bezpečí řeší stále častěji sebevraždy a šikanu

Praha – V České republice roste počet dětí, které se obracejí na Linku bezpečí s velmi vážnými problémy, jako je šikana, sebevražedné tendence nebo týrání. Aktuální čísla zveřejnilo Sdružení linky bezpečí. Od roku 2007 například o padesát procent vzrostl počet dětí, které se na linku obrací kvůli šikaně. Dříve se tímto problémem svěřovali čtyři děti denně, dnes je jich sedm a více. Tendence potvrzují i policisté, počet dokonaných sebevražd mezi nezletilými stoupá. Děti volající na Linku bezpečí odrážejí podle jejích provozovatelů stav společnosti. Nejvíce se na ni obracejí děti a dospívající z Moravskoslezského kraje. Na druhém místě je Jihomoravský a za ním Ústecký kraj. Nejméně dětí volá z Jihočeského kraje.

Odborníky trápí i alarmující nárůst telefonátů ohledně sebevražd a sebepoškozování, za poslední čtyři roky se zvýšily o téměř 60 procent. V červenci jich na lince přijali 72, v srpnu dokonce 85. Děti nejčastěji přemýšlí o sebevraždě kvůli vztahovým problémům a rodinné situaci. Zvětšuje se ale i tlak ve společnosti na to, aby děti byly úspěšné a podávaly dobré výkony. O 40 procent vzrostl i počet řešených problémů na téma týrání, zanedbávání a zneužívání. Oproti loňským prázdninovým měsícům zaznamenali konzultanti i více hovorů na téma posmívání. V létě 2010 jich bylo přijato 448, o rok dříve jen 294. Děti více volají i kvůli problémům se vztahy s kamarády a sexuálnímu vyzrávání.

Hana Petráková, vedoucí Linky bezpečí:

„Volají děti, které teprve přemýšlejí o sebevraždě a nenapadá je žádné jiné východisko, ale i děti, které započaly sebevražedný pokus a jde jim o život.“

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Každý den řeší konzultanti linky v nepřetržitém provozu na 350 hovorů. Hlavními tématy jsou dlouhodobě problémy dětí s láskou a partnerstvím, rodinné a vrstevnické vztahy. Typickým klientem linky je čtrnáctiletá dívka. Vzhledem ke stále většímu významu internetu a mobilních prostředků komunikace mezi dětmi a teenagery rozšířila linka od 1. září svou službu Chat Linky bezpečí z dosavadních všedních dnů od 15 do 19 hodin také na stejný čas o víkendu.

Sdružení musí na provoz každoročně sehnat asi 21 milionů korun. Nemá přitom žádné rozpočtové záruky. Zajistit finance pro příští rok má pomoci i II. ročník Benefičního koncertu pro Linku bezpečí, který se koná 28. října v pražském Divadle Palace. Česká televize ho bude vysílat živě. Protagonistkou letošní benefice bude zpěvačka Ewa Farna. Vystoupí i Pavel Šporcl, skupina Čechomor a beatboxer Nasty. Lidé mohou posílat i dárcovské sms ve tvaru: DMS LINKABEZPECI na číslo 87777.

Krizové linky:

Linka bezpečí:  116 111

Linka vzkaz domů: 800 111 113, 724 727 777

Internetová linka: pomoc@linkabezpeci.cz

Chat Linky bezpečí: chat.linkabezpeci.cz

Rodičovská linka: 840 111 234

Sdružení Linka bezpečí
Zdroj: ČT24