Stará auta z měst! chtějí poslanci

Ostrava – Stará auta možná nebudou moci vjíždět do center českých měst a obcí, podobně jako nesmějí do německých měst. Zóny by mohly být také ve zvláště chráněných územích. S návrhem na novelu, která by umožnila radnicím vymezit zóny, kam smějí pouze auta splňující stanovené emisní limity, přišli poslanci z Moravskoslezského kraje – ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), Pavol Lukša (TOP09) a Kristýna Kočí (VV). Věří, že se díky tomuto omezení zlepší ovzduší v místech, kde jsou emisní limity překračovány.

Podle návrhu by samy radnice stanovily emisní kategorie vozů, které budou moci do tzv. nízkoemisní zóny jezdit. Zřejmě ale nebudou moci takové zóny vyhlásit města, jejichž centrem prochází silnice I. třídy, kde neexistuje obchvat ani žádná souběžná vysokokapacitní komunikace. „Nízkoemisní zónu budou moci obce vyhlásit pouze tam, kde jsou překračovány imisní limity a současně existuje objízdná trasa bez omezení po komunikaci stejné nebo vyšší třídy,“ uvedli autoři předlohy.

Novela se může stát také další příležitostí, kterou se stát dostane do peněženek řidičů. Auta, jejichž motory vypouštějí tolik škodlivin, že by vůbec nemohly do nízkoemisních zón vjíždět, budou muset mít tzv. emisní plaketu, kterou si řidiči koupí. Prodávat je bude ministerstvo, jejich cena by pokrývala výrobní náklady.

Kdo by do zóny vjel nevyhovujícím vozidlem, dostal by pokutu za porušení zákazu vjezdu. Výjimku by měly například automobily záchranného systému. Při vyhlášené smogové situaci by podle předlohy mohli řidiči jezdit zadarmo po zpoplatněných úsecích dálnic, které tvoří obchvaty.