Kajínek má další šanci na obnovu procesu

Plzeň - Krajský soud v Plzni obdržel novou žádost o obnovu procesu v případu na doživotí odsouzeného vězně Jiřího Kajínka. Žádost podal Kajínkův advokát Tomáš Zejda. Právě Krajský soud v Plzni Kajínkovi 23. června 1998 trest uložil, a to kvůli dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše a pokusu o vraždu.

Žádost o obnovu řízení ve věci Jiřího Kajínka dorazila na soud 13. září. „Krajský soud v Plzni učinil ve věci 14. září dílčí rozhodnutí, které ale nebude zveřejněno do doby, než bude oznámeno stranám řízení,“ uvedla mluvčí soudu Alexandra Vaňková bez dalších podrobností. Podle právníků oslovených agenturou ČTK se takto rychlé rozhodnutí soudu zcela jistě netýká věci samé, ale vztahuje se s největší pravděpodobností k nějakému procesnímu postupu. Jednou z možností je, že žádost měla procesní nedostatky, v úvahu přichází ale i to, že věc bude přidělena jinému senátu.

„Mohu potvrdit, že jsem po domluvě se svým klientem panem Kajínkem poslal v pátek poštou návrh na povolení obnovy jeho procesu. Nebyl jsem ale panem Kajínkem zbaven mlčenlivosti, takže k tomu nemohu více sdělit,“ uvedl pro server Novinky.cz Zejda. Ten Kajínka začal zastupovat po jeho útěku z věznice Mírov v říjnu 2000. Poté Kajínka obhajovali další advokáti, Kajínek prý Zejdu znovu oslovil vloni v říjnu.

Kajínkovi mají poskytnout důkaz otisky

Podle informací Práva chce Kajínek a jeho advokát dokázat, že Pokoše nemohl v osudný květnový den roku 1993 zastřelit. Tvrzení vychází podle serveru ze zprávy experta na klinickou psychologii, podle níž musel vrah při zastřelení Pokoše otevřít dveře od auta, v němž bodyguard seděl, a tedy nechat na klice otisky prstů. Podle svědků prý střelec neměl rukavice, údajně viděli na jeho ruce prsten i zlatý řetízek. Jenže na dveřích auta policie podle nynějšího návrhu na obnovu řízení žádný otisk prstu patřící Kajínkovi nenašla, což prý vylučuje, že by střílel právě on, uvedl server.

Nový návrh na obnovu procesu je v pořadí druhým. První podali advokáti Klára Slámová a Kolja Kubíček ke Krajskému soudu v Plzni v roce 2004, soud je ale o dva roky později zamítl, rozhodnutí poté potvrdil i vrchní soud. Dění kolem Kajínka a další vlnu zájmu o jeho případ letos rozvířil hlavně kriminální thriller režiséra Petra Jákla Kajínek. Podle serveru ale také podali letos v srpnu Zejda a Slámová ministru spravedlnosti podněty ke stížnosti pro porušení zákona. Kajínkovi příznivci pak chystají na konec října demonstraci na jeho podporu. Konat by se měla na Václavském náměstí 29. října od 12:00 do 16:00.

Plakát k filmu
Zdroj: ČT24/HCE
Vydáno pod