Zmocněnec pro lidská práva Kocáb skončil

Praha – Vláda k dnešnímu dni odvolala z funkce zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába. Kabinet Petra Nečase zařadil rozhodnutí o Kocábovi do dnešního programu vlády dodatečně. Kocáb nedávno po jednání s Nečasem oznámil rezignaci, chtěl ale odejít až ke dni jmenování svého nástupce. Kromě lidských práv měl na starosti občany se zdravotním postižením, národnostní menšiny nebo také rovnost žen a mužů a neziskové organizace. Částečně jeho roli převezme ředitel Občanského institutu a premiérův poradce pro lidská práva Roman Joch. Kocáb, kterého do funkce nominovala Strana zelených, svou rezignaci vládě nabídl minulé úterý.

Premiér na brífinku po jednání vlády prohlásil, že má okruh lidí, ze kterých je možné vybírat kocábova nástupce. Jména chce představit TOP 09 a Věcem veřejným, tedy partnerům ve vládní koalici. „Na základě dohody bude vygenerováno jedno společné konsenzuální jméno,“ vysvětlil Nečas. Podle něj není důvod otálet a nový zmocněnec by mohl být v koalici projednán či dokonce jmenován vládou už příští týden. Nečas ale také zdůraznil, že funkce zmocněnce je funkcí úřednickou a nikoliv politickou.

Kocáb chtěl počkat na svého zástupce

Kocáb opouští funkci (zdroj: ČT24)

Samotnému odstoupení z funkce předcházel spor mezi Kocábem a předsedou vlády Petrem Nečasem. Premiér dříve oznámil, že obdržel od Kocába dopis, ve kterém nabízel svou rezignaci, tu také přijal. Jenže Kocáb to vzápětí dementoval a uvedl, že o rezignaci netušil a že se měli s premiérem na dalším postupu ještě domluvit. Zmocněnec totiž hodlal ve funkci vydržet do té doby, než bude znát jméno svého nástupce, kterému by mohl svou agendu předat.

Stěžoval si také, že ho od ustavení nového kabinetu nikdo z nové vlády nekontaktoval a neprojevil zájem o práci jeho týmu. „Nikdo neměl zájem se o úřadu něco dozvědět,“ prohlásil nedávno v pořadu OVM Michael Kocáb. Minulý týden s chodem úřadu seznámil Nečasova poradce pro lidská práva Romana Jocha. Proti jeho případnému jmenování ale protestují nevládní organizace. Možnost, že by se zmocněncem stal právě Joch, Nečas několikrát veřejně odmítl.

Vláda jednala i o kanadských vízech a ostravské „kostce“

Nečas na brífinku také oznámil, že chce na čtvrtečním summitu EU v Bruselu otevřít i otázku vízové povinnosti, kterou loni Kanada zavedla pro české občany. Nadcházejícího jednání se totiž zúčastní i ministři zahraničí členských zemí. Podle názoru Prahy by měla unie reagovat na fakt, že část jejích občanů je ve srovnání s jinou částí občanů diskriminována.

Vláda také na žádost ministerstva kultury zrušila slib přidat ze státního rozpočtu příští rok 490 milionů na výstavbu vědecké knihovny v Ostravě v podobě černé kostky. „Musím říct, že stát nepřijal definitivní stanovisko, že knihovna nebude, pouze konstatovala, že objem téměř půlmiliardy korun v rozpočtu ministerstva kultury nebude,“ uvedl po jednání kabinetu Nečas s tím, že financování projektu poškodilo rozhodnutí kraje vzdát se na tuto stavbu evropských dotací.

Michael Kocáb
Zdroj: ČT24