Soud opět projedná kauzu Diag Human, tentokrát již popáté

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 dnes bude popáté projednávat případ bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která podle obžaloby uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci ve sporu s firmou Diag Human. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a za zneužití pravomoci veřejného činitele jí hrozí tři až deset let vězení. Prvoinstanční soud exministryni již čtyřikrát obžaloby zprostil, odvolací senát však osvobozující rozsudek pokaždé zrušil.

Obžaloba viní Součkovou z toho, že uzavřením smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem způsobila státu téměř desetimilionovou škodu. Někdejší ministryně podle spisu najala Nováčka, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Součková byla obviněna v lednu 2005, první hlavní líčení v její kauze začalo v dubnu 2006. Exministryně odmítla obvinění s tím, že případ má politický podtext.

Smlouva byla podle spisu nevýhodná - právníkovi slibovala za zastupování ve sporu s Diag Human zhruba deset milionů korun. Ty také dostal, a podle obžaloby tak státu vznikla škoda. Dalších deset milionů korun měl advokát získat při vypovězení smlouvy. Kdyby spor vyhrál, obdržel by 170 milionů korun.

Kauza Diag Human již popáté před soudem (zdroj: ČT24)

Kamil Švec, státní zástupce

„Netěší mě pokračování této kauzy, nicméně povinnosti jsou takto stanoveny.“

Kromě kauzy exministryně Součkové chybí stále rozuzlení i dlouholeté arbitráže s firmou Diag Human. Ta po státu požaduje odškodné v řádu miliard za to, že ji vytlačil z lukrativního obchodu s krevní plazmou z českých transfuzních stanic.

Vydáno pod