Případ tragické nehody exradního Langmajera se vrací na začátek

Brno - Nejvyšší soud dnes zrušil rozsudek nad bývalým pražským radním Martinem Langmajerem (ODS), který dostal podmínečný trest za to, že v roce 2007 způsobil dopravní nehodu, při níž zahynula mladá řidička. Případem se bude muset znovu zabývat Okresní soud v Příbrami. Nejvyšší soud rozhodl na podnět bývalé ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, která v Langmajerův prospěch podala před časem k Nejvyššímu soudu takzvané dovolání. NS dospěl k názoru, že závěr o vině Langmajera je vzhledem k četným nejasnostem v kauze nepřesvědčivý. Některé otázky podle něj zůstaly nevysvětleny a nezodpovězeny.

Langmajer dostal za zavinění kolize podmínku. Nevěnoval se prý řízení, nepřizpůsobil rychlost počasí a podle svědků navíc za volantem telefonoval. Podle obžaloby jsou následky nehody, tedy smrt a těžká újma na zdraví, natolik závažné, že ani po uzavření dohody o narovnání mezi Langmajerem a rodinou poškozené nepřicházelo v úvahu zastavení trestního stíhání. Langmajer už před soudem poškozeným vyplatil dva miliony korun, u příbramského soudu jim nabídl další dva miliony korun.

Langmajer sám se už jednou na Nejvyšší soud obrátil se svými námitkami k verdiktu. Soud ale v dubnu jeho dovolání odmítl. Zůstal tak v platnosti dvouletý podmíněný trest s odkladem na tři roky. Ani po pravomocném rozsudku Langmajer na svou funkci nerezignoval. Post radního opustil až letos v září údajně kvůli osobním důvodům. V komunálních volbách už kandidovat nebude. Na magistrátu měl na starosti územní plánování.

Nehoda se stala 27. září 2007 na rychlostní silnici R4 u Mokrovrat na Příbramsku. Podle obžaloby jel Langmajer v terénním voze rychlostí kolem 122 kilometrů v hodině. Zezadu narazil do Volkswagenu Polo řízeného dvaatřicetiletou ženou, který stál nebo pomalu jel v odstavném pruhu. Řidička vážným zraněním na místě podlehla. Její šestiletá dcera, která v době nehody byla na zadním sedadle v autosedačce, vyvázla s otřesem mozku, tržnými ranami v obličeji a utrpěla psychickou újmu.

Dopravní nehoda radního Langmajera, při které zemřela dvaatřicetiletá žena.
Zdroj: ČT24