Před 47 lety Klause verbovala rozvědka

Praha - O současného prezidenta Václava Klause se před sedmačtyřiceti lety zajímala vojenská rozvědka. Server Aktuálně.cz s odvoláním na spis z Archivu bezpečnostních složek dnes přišel s informací, že Zpravodajská služba Generálního štábu si Klause vybrala jako kandidáta ke spolupráci, když jako dvaadvacetiletý nastoupil základní vojenskou službu. Zajímat se o něj začala v lednu 1963, v srpnu následujícího roku ale akci ukončila s tím, že se Klaus pro další spolupráci nehodí.

Ze spisu podle serveru vyplývá, že rozvědka se přestala o Klause zajímat kvůli „značné vazbě ke sportovní činnosti, k děvčeti a k zaměstnání“. Podle experta na vojenské zpravodajství Vojenského historického ústavu Prokopa Tomka vedení spisu a informace v něm nenaznačují ani v nejmenším, že se Klaus s rozvědkou jakkoli zapletl.

Ze spisu rozvědky o Václavu Klausovi:

„U útvaru se projevuje jako jako velmi chytrý, bystrý a nadaný s vrozenou inteligencí. Právě pro tyto schopnosti je někdy považován za “náfuku„, má tendence k nadřazenosti nad ostatní.“

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Kontakt komunistických rozvědčíků s mladým Klausem potvrdil i prezidentský úřad s odkazem na nedávný novinový rozhovor. Klaus loni v rozhovoru pro Lidové noviny u příležitosti 20. výročí sametové revoluce hovořil o tom, jak v době jeho působení na vojně za ním přišli vojáci s nabídkou práce v Omnipolu, přes který tehdejší režim prodával zbraně zejména do zemí třetího světa. Klaus nabídku odmítl, podle jeho vlastních slov se vymluvil na basketbal, který v té době závodně hrál.

Vojenská rozvědka byla složkou totalitní armády, na rozdíl od vojenské kontrarozvědky byla ale oddělena od Státní bezpečnosti a ministerstva vnitra. Až na výjimky působila v zahraničí.