Věci veřejné nepodpoří vznik komise k armádním zakázkám

Praha – Poslanci Věcí veřejných nepodpoří vznik vyšetřovací komise, která by měla zkoumat případnou korupci při armádních zakázkách. Uvedli to předsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí a poslanec Viktor Paggio s tím, že pravděpodobně nebudou hlasovat ani pro program mimořádné schůze ve sněmovně, kde by se řešily armádní tendry. Oba body prosazuje ČSSD, která o nich chce s Věcmi veřejnými jednat. Koaliční lídři se nicméně včera večer shodli, že žádnou komisi nechtějí.

„Platí, co řekla koalice. Určitě ale stojí za to se sejít a promluvit si o tom, jde o dlouhodobé věci,“ uvedl Paggio, kterého Věci veřejné určili jako vyjednavače se sociálními demokraty. Jde podle něho o to, nastavit systém nákupů tak, aby jej jiná vláda zase nezměnila. „Vyšetřovací komise je věc, která historicky neměla velký úspěch,“ dodal Paggio, podle kterého by se měly zakázky zkontrolovat prověrkami.

Lídři koalice ODS, TOP 09 a VV se podle Kočí shodli na tom, že sněmovní vyšetřovací komise se zakládají v případě, když není důvěra k prověření kauz obvyklými postupy. „Což není tento případ,“ podotkla šéfka klubu VV, podle níž jde ze strany ČSSD o předvolební tah. Poukázala i na to, že sociální demokraté oficiálně Věci veřejné se žádostí o podporu neoslovili. Kontaktoval je Paggio.

Poslanci Věcí veřejných podle Kočí s největší pravděpodobností nepodpoří ani program mimořádné schůze, která by mohla být svolána patrně na příští týden. „Jsme vázáni koaliční smlouvou… Nemyslím, že bychom toto podpořili,“ zdůraznila Kočí. Pokud nebude program schválen, schůze se vůbec neuskuteční. Koalice ji může bez problémů zablokovat, ve sněmovně má 118 ze 200 poslanců.

ČSSD přišla s mimořádnou schůzí po aféře bývalého náměstka ministra obrany za KDU-ČSL Jaroslava Kopřivy. Kopřiva údajně vyjednával provizi za nákup minometů, věc vyšetřuje policie. Věci veřejné kritizovaly nákupy na ministerstvu obrany už před volbami. V únoru se nechaly slyšet, že parlamentní strany jsou zřejmě zapletené do korupce při velkých zbrojních zakázkách.

Vydáno pod