Hřebčín v Kladrubech dostane peníze na nejnutnější opravy

Praha – Národní hřebčín v Kladrubech dostane od ministerstva zemědělství 22,3 milionu korun na nejnutnější opravy. Podle ředitele hřebčína Jana Höcka použije organizace peníze na dílčí opravu kanalizace v rozsáhlém areálu a na zřízení odchovny hříbat. „Měly by stačit na první etapu venkovní kanalizace. Při jakémkoliv dešti se voda drží v okolí objektu, nemá kam odtékat a táhne se do zdí, kde odpadává omítka,“ postěžoval si Höck. Odchov hříbat hřebčín dosud zajišťoval v pronajatých prostorách, které zcela nevyhovovaly. „Nechceme investovat do cizího majetku, opravíme jeden náš objekt,“ uvedl ředitel hřebčína.

Vláda Jana Fischera v květnu schválila transformaci hřebčína Kladruby ze státního podniku na příspěvkovou organizaci. Důvodem bylo to, aby hřebčín mohl čerpat evropskou dotaci, která by pomohla k záchraně chátrající národní kulturní památky. V pondělí ale deník E15 uvedl, že hřebčín v dohledné době asi 300 milionů z evropských fondů nezíská. Ministerstvo kultury nicméně po jednání s ministerstvem zemědělství slíbilo, že pro svou část Integrovaného operačního systému peníze získá.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Hřebčín naléhavě potřebuje celkové opravy, kanalizace je v havarijním stavu, areál v Kladrubech je dlouhodobě zanedbaný, špatné podmínky chovu koní jsou i ve středisku ve Slatiňanech. Dotaci z evropských fondů se mu však minulý rok nepodařilo získat. Během dvou let se v Kladrubech vystřídali tři ředitelé. Předchozí ředitel Jaroslav Dražan byl odvolán 27. listopadu 2009 pro chyby ve vedení organizace, Lenku Gotthardovou odvolal předloni tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) z funkce za chyby v účetnictví.