Dvě mohutné nádrže vypadly z bitevníku L-159 na zem nedaleko Drnovic

Praha/Drnovice – Vojenská policie šetří dnešní případ, kdy armádní bitevník L-159 odhodil přídavné palivovové nádrže nedaleko Drnovic na Blanensku. Jedna prázdná nádrž spadla do pole, druhá na okraj pozemku továrny. Podle mluvčí 22. základny v Náměšti nad Oslavou Štěpánky Skřipské naštěstí nebyl nikdo zraněn. Incident řeší i komise velitele vzdušných sil.

Mluvčí upřesnila, že druhá z nádrží dopadla do nevyužívané okrajové části zahrady areálu továrny na strojní výrobu paličkovaných krajek. Letouny L-159 normálně létají ze základny v Čáslavi. Tamní přistávací dráha má však v současnosti výluku a tak stroje operují právě z letiště u Náměšti nad Oslavou.

Starosta Drnovic Bohumil Tenora upozornil, že pokud by letadlo palivové nádrže odhodilo o vteřinu dříve, mohly dopadnout do obydlené oblasti. „Naštěstí se tak nestalo. Musíme ale žádat vysvětlení celé záležitosti. Letectvo musí učinit vše, aby se nic podobného neopakovalo,“ zdůraznil Tenora.

Česká armáda disponuje sedmi desítkami podzvukových bitevníků L-159, k výcviku využívá však jen část z nich, ostatní stojí zakonzervované v hangárech. Vojáci mají k dispozici také stíhačky Jas-39 Gripen.

Stroje L-159 mají podle armádního webu bez přídavných nádrží dolet 1570 kilometrů, dodatečné nádrže jej mohou přibližně o tisíc kilometrů prodloužit. Stroj může uvnitř trupu nést skoro 2000 litrů paliva, podvěsné nádrže pod křídly mohou být až čtyři, dvě po 525 litrech a další dvě po 350 litrech paliva.